Zwemmen als een dolfijn met een monovin

Evelien Koster


Een monovin is een heel grote vin aan je voeten. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar je gaat er heel hard mee door het water, zelfs wel twee keer zo snel als wanneer je normaal zwemt. De bewegingen die je daarbij met je lichaam en vooral met je heupen maakt lijken op die van een dolfijn.

Duiksport

Vinzwemmen is afgeleid van de duiksport en wordt in meer dan vijftig landen beoefend, maar het is in Nederland nog niet zo bekend. De basis voor deze sport werd gelegd in het voormalige Oostblok, waar mijnenleggers van de marine vinnen gebruikten om zich snel onder water te kunnen voortbewegen.

Kampioenschappen

Ze begonnen met rubberen zwemvliezen aan hun voeten, die steeds langer en groter werden. Geleidelijk ontstond daaruit de monovin, gemaakt van lange fibervinnen die aan elkaar vastgemaakt werden. Militaire kazernes gingen wedstrijden houden in het zwemmen met vinnen. In 1967 werd zelfs voor het eerst een Europees kampioenschap vinzwemmen gehouden en in 1976 het eerste wereldkampioenschap.

Snorkel en zwemvliezen

Om te kunnen vinzwemmen heb je een zwembrilletje, zwemvliezen, een monovin, een snorkel en een flesje met perslucht nodig. De zwemvliezen gebruik je om de techniek aan te leren en de snorkel zorgt ervoor dat je, als je onder water bent, niet je adem hoeft in te houden. Deze snorkel zit bij het vinzwemmen frontaal op je hoofd. Voor de 100 meter vinzwemmen gebruik je een flesje met één liter perslucht.

Vinzwemmen in Nederland

In Nederland is Pontos uit Wijchen met bijna 200 vinzwemmers de grootste vinzwemvereniging. Ook bij zwemclubs in Moordrecht, Utrecht, Tilburg, Hoorn, Vorden en Aalsmeer kun je terecht als je wilt leren vinzwemmen. De Nederlandse Onderwatersport Bond organiseert in Nederland wedstrijden in deze sport. Elk jaar zijn er in Eindhoven de Nederlandse Kampioenschappen vinzwemmen.

Bekijk hier een leuke sfeerimpressie van het open Nederlands kampioenschap:

Bronnen: Vinzwemmen.nl en Youtube.com

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment