Zomerdip kenmerkt ook sportdeelname augustus

Evelien Koster


Uit maandelijks onderzoek dat GfK verricht voor NOC*NSF blijkt dat het met de sportdeelname niet heel veel slechter gesteld is dan de maand ervoor. De NOC*NSF Sportdeelname Index kwam in augustus uit op 98 punten. Dit is niet alleen een lichte daling ten opzichte van juli 2015, toen de index nog op 102 stond, maar ook in vergelijking met het jaar ervoor. In augustus 2014 stond de index nog op 104.

Het percentage mensen dat wekelijks heeft gesport in augustus ligt op 54 procent. Dat zijn zo’n 8,2 miljoen Nederlanders. Dit percentage is gelijk aan dat van juli 2015 en 1 procent lager dan de sportdeelname in augustus 2014. De wekelijkse sportdeelname is met name gedaald in de groep 5 tot en met 12 jaar.

Ongeorganiseerd

De onderzoeksresultaten van deze maand laten zien dat er in toenemende mate ‘op eigen houtje’ gesport wordt. Grootste stijger in augustus was wandelen: in augustus 2015 deden zo’n 130.000 Nederlanders meer aan wandelsport dan in augustus van het jaar ervoor. Andere grote stijgers waren wielrennen/toerfietsen en yoga. Allemaal sporten die je ook ongeorganiseerd kunt beoefenen.

Pubers sportten meer

De Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar kwam in augustus van dit jaar uit op 6 punten, ten opzichte van 2 punten in de maand ervoor. Dat betekent dat in augustus 61 procent van de jongeren vier keer of vaker in die maand (omgerekend minimaal één keer per week) heeft gesport. Dat is gelijk aan het percentage van juli 2015. Wat opvalt is dat voornamelijk jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar meer zijn gaan sporten: van 60 procent in juli naar 65 procent in augustus.

undefined

“Tijdens de zomervakantie wordt er door jongeren minder gesport”, zo licht Gert Jan Vreken van Zilveren Kruis de dip in sportdeelname toe. Hij zet de sportdeelnamecijfers van de Nederlandse jeugd in een hoopgevend perspectief: “Toch blijkt dat ook in augustus (zaal)voetbal onverminderd populair is onder 13- tot 18-jarigen. Logisch dus dat deze sport een vast onderdeel is van Olympic Moves; de grootste scholencompetitie in het voortgezet onderwijs die in september weer is gestart. We hebben er alle vertrouwen in dat Olympic Moves en de start van sportverenigingen in de index van september terug te zien is.”

Kom in beweging!

De zomer is voorbij, het fluitsignaal voor het begin van het nieuwe sportseizoen heeft geklonken. Help jij mee de sportdeelnamedip te veranderen in een beweegpiek?

Wil je meer weten? Het volledige onderzoeksrapport bekijk je hier.

Bron: NOC*NSF.nl

Foto: Shutterstock/Benjamin van der SpekWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment