Zo voorkom je het jojo-effect

Evelien Koster


Van het jojo-effect heeft iedereen weleens gehoord, maar weet je ook hoe het precies ontstaat? Het werkt als volgt: als je gaat diëten of minder gaat eten, krijgt je lichaam minder calorieën binnen. Daardoor besluit je lichaam om zuiniger om te gaan met energie en om naast de voorraden koolhydraten en vetten ook spiereiwitten als brandstof te gaan gebruiken. Daardoor raak je spiermassa kwijt en wordt je energieverbranding lager.

De kilo’s komen terug

Ga je na een tijdje diëten weer een normaal eetpatroon volgen, waardoor je meer calorieën binnenkrijgt, dan blijft je energieverbranding in rust laag en slaat je lichaam die extra calorieën op als vet. Zo heeft het een reservevoorraad voor het geval jij besluit om opnieuw te gaan afvallen. En daardoor komen die kilo’s dus net zo snel weer terug als je ze kwijtgeraakt bent, en soms zelfs sneller.

Realistisch

Haastige spoed is daarom bij afvallen zelden goed. Beter is het om voor jezelf realistische doelstellingen te bedenken en daar je voedingspatroon op af te stemmen. Moet je echt binnen twee maanden tien kilo kwijt of is het ook prima als je pas aan het eind van het voorjaar op je ideale gewicht bent en dus geleidelijker afvalt? Om te blijven werken aan je doelen kan een eetdagboek goed van pas komen: daarin kun je precies opschrijven wat je gegeten hebt, wat er goed en minder goed ging en waar dus je valkuilen liggen.

Vijf in plaats van drie

Het helpt ook goed om vijf kleine maaltijden op een dag te eten in plaats van drie grote. Daardoor gaat je lichaam geleidelijker vet verbranden, en dat is beter dan wanneer het drie keer per dag veel vet moet verbranden. Bovendien heb je bij meerdere eetmomenten per dag minder snel last van een hongergevoel of lekkere trek waardoor je in de verleiding komt iets ongezonds te eten.

Kleine veranderingen

Bedenk je ook dat kleine veranderingen makkelijker zijn vol te houden dan grote. Jezelf alcohol of chocola volledig ontzeggen is veel lastiger dan met jezelf afspreken dat je op twee avonden in de week een glas wijn of een biertje mag drinken of op drie dagen per week een stukje chocola mag eten. Grote kans dat je het niet volhoudt als je te streng bent voor jezelf en alsnog ten prooi valt aan het jojo-effect.

Blijven sporten

Tot slot: blijf als je aan het diëten of afvallen bent ook altijd sporten. Daardoor blijft je spiermassa in stand of bouw je zelfs meer spieren op. En al die spieren hebben weer energie nodig, wat dan weer goed is om je energieverbranding in rust op peil te houden, ook als je weer meer gaat eten.

Bronnen: Dichtbij.nl en DokterDokter.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment