Ja, sporten is gezond. Je zit lekkerder in je vel als je regelmatig beweegt. En je wordt er sterker van of valt ervan af. We weten het allemaal, maar toch lukt het ons niet altijd om de discipline op te brengen om dan ook echt te gaan sporten. Geen zin, geen tijd, geen energie, geen mooi sportweer: je kent de smoesjes vast wel.
Schuldgevoel niet nodig
Toch is het helemaal niet nodig om je daar schuldig over te voelen. Zelfs topatleten gaan weleens met tegenzin trainen. De International Journal of Sport and Exercise Psychology publiceerde een studie waaruit bleek dat langeafstandslopers een groot deel van hun training besteden aan het nadenken over hoe zwaar dat hardlopen eigenlijk is.
Gesprekstherapie en mindfulness
Voor hen is dat geen reden om dan maar niet te gaan trainen. Net zoals jij je niet uit het veld moet laten slaan door één of twee gemiste trainingen. De Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan je daar volgens psychologen een handje bij helpen. Dit is een combinatie van gedragstherapie en mindfulness waarbij je met de hulp van gesprekken ook fysiek in actie zou moeten gaan komen.
Inzicht
Weten dat iets goed voor je is, is simpelweg niet genoeg om je gedrag te veranderen, zo blijkt uit onderzoek. Wat wel kan helpen is om inzicht te krijgen in waarom je sporten niet leuk vindt en wat je daaraan kunt doen. Twee kleinschalige studies toonden vorig jaar al het succes van de gesprekstherapie aan: vrouwen die deze therapie volgden gingen vaker sporten of hielden hun training langer vol.
Afleiding
Twee tips uit de psychologie helpen vaak om jezelf te motiveren om te gaan sporten, zo legt Steven Hayes, professor psychologie aan de universiteit van Nevada, uit. De eerste is jezelf afleiden van de pijn terwijl je tijdens je training alles geeft, bijvoorbeeld door helemaal op te gaan in de muziek waar je naar luistert.
Sterke motivatie
De tweede tip is om je volledig te focussen op je lichaam en de reden waarom je sport. ACT doet daar nog een schepje bovenop en pakt de gedachten aan die je tegenhouden om te gaan trainen, zoals “Ik heb geen energie om te sporten”. Ook ga je binnen de therapie op zoek naar een sterke motivatie om het trainen vol te houden. “Ik wil een strakker lijf” is te algemeen, van “Ik wil een rolmodel zijn voor mijn kinderen” raak je veel meer gemotiveerd.
Donald Duck
Tot slot heeft Steven Hayes nog een tip die misschien een beetje gek klinkt, maar wel effectief is: schakel de hulp in van Donald Duck. Zeg je tegen jezelf “Ik ben te moe” als reden om je hardlooptraining over te slaan, of “Ik kan het toch niet” als je denkt aan alle bewegingen die je tijdens je zumbales of yogaklasje moet uitvoeren? Herhaal die uitspraak dan eens hardop terwijl je het kinderlijke stemmetje van Donald Duck opzet. Je sportsmoes klinkt meteen een stuk minder krachtig. Een beetje out of the box, maar wel het proberen waard.
Bron: HLN.be, Nymag.com
Foto: Shutterstock