Twee derde van de Nederlanders heeft elk jaar goede voornemens, maar het merendeel houdt deze niet vol. Afvallen voert al jarenlang de lijst van populairste goede voornemens aan. Ook vaker sporten staat jaar in jaar uit hoog op het lijstje van goede voornemens. Maar waarom is het toch zo lastig om deze goede voornemens langer vol te houden dan een paar weken?
Verplichting
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar waarom je goede voornemens vaak verzanden in een waslijst aan slechte smoezen. Een belangrijke reden is dat we niet snel genoeg resultaat zien. Ook blijkt dat veel mensen wel roepen dat ze in het nieuwe jaar allerlei dingen anders gaan aanpakken, maar daar eigenlijk nooit aan beginnen. Het missen van een coach of buddy (ofwel het ontbreken van sociale druk) is eveneens een belangrijke reden om af te haken. Daarnaast mislukken goede voornemens vaak omdat we ze kiezen op basis van ‘wat moet’. Daardoor voelt het als een verplichting en dat is moeilijk op te brengen aan het eind van een lange werkdag.
Met onderstaande tips helpt Sport.nl je je goede voornemens wél vol te houden. Dan behoor jij tot die kleine groep die zijn nieuwe gewoonten het komend jaar zonder al te veel problemen doorzet.
1. Doe het samen
De kans dat je je goede voornemen(s) realiseert, is vele malen groter als je een partner zoekt met hetzelfde doel. Dan kun je elkaar motiveren. Het helpt ook als je aan vrienden en familie over je goede voornemens vertelt. Zij kunnen je steunen en rekening houden met jouw doel. En het feit dat anderen van jouw plannen weten, maakt het toch net iets moeilijker om toe te geven dat je er de brui aan geeft.
2. Beloon jezelf
Stel jezelf kleine beloningen in het vooruitzicht als je weer een stap hebt gezet op de weg naar je doelstelling. Zet de hometrainer voor de televisie en kijk tijdens het sporten naar je favoriete serie of kies op zondag, na een week lang gezond gegeten te hebben, voor iets wat je echt lekker vindt. Dan weet je waar je het voor doet!
3. Meten is weten
Om te bepalen of je je doelen haalt moet je ze meetbaar maken. ‘Ik wil afvallen’ is een abstracte doelstelling. ‘Ik wil in juni 5 kilo lichter zijn’, dat is wel meetbaar! Het is ook makkelijker om aan je doelen te voldoen als ze meetbaar zijn. Er is namelijk niets zo motiverend als weten dat je je goede voornemens hebt behaald.
4. Keep it real
Zorg dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Beperk je tot één goed voornemen. Het volhouden van meerdere goede voornemens is enorm lastig. Vraag niet te veel van jezelf en leg de lat niet te hoog. Je voornemen moet haalbaar zijn, dus neem je niet voor een marathon te lopen als je eigenlijk helemaal niet zo sportief bent.
5. Voel je niet schuldig
Vergeef jezelf een misstap – fouten maken is menselijk! Als je een keer niet gesport hebt of een zak snoep hebt leeggegeten, betekent dit niet dat jouw goede voornemens niets meer waard zijn. Zie het als een tijdelijke onderbreking van je plan. Schuldgevoelens helpen je niet verder. Blijf positief en pak snel de draad weer op.
6. Maak een plan
Bedenk vooraf altijd waarom je iets wilt doen en maak een plan. Op die manier maak je voor jezelf duidelijk hoe je je doel(en) kunt bereiken en kun je daar in fases naartoe werken. Je stapt ook niet in je auto zonder te weten waar je naartoe rijdt.
Conclusie
Ja, het is lastig om je goede voornemens vol te houden, maar vaak komt dat omdat je het op eigen kracht wil doen en je het te moeilijk maakt voor jezelf. Probeer voor 2017 een sportmaatje te vinden met wie je samen je doel kunt bereiken, maak een plan en vergeet jezelf niet regelmatig te belonen. Wedden dat je goede voornemen uitgroeit tot een gewoonte!
Bronnen: Optimalegezondheid.com, Trendstyle.net en ONVZ.nl
Foto: Shutterstock