Zo geniet je zonder schuldgevoel van de feestdagen

Evelien Koster


In de feestmaand december zijn er veel dagen waarop eten een hoofdrol speelt. Je dagelijkse routine wordt onderbroken en dat maakt het lastig om je aan je trainingsschema te houden en met mate te eten. Het is geen probleem iets meer te eten dan normaal, zolang je het op andere dagen maar compenseert en voldoende blijft bewegen.

Ontspan

Het is belangrijk om tijdens de feestdagen tijd door te brengen met vrienden en familie en even te ontspannen. Het is nergens voor nodig je schuldig te voelen als je vanwege het kerstdiner een trainingssessie uitstelt of zelfs overslaat. Je vaste routine even loslaten, kan zelfs helpen om na de feestdagen weer gemakkelijk je oude voedings- en/of trainingsschema op te pakken. Geniet dus van de momenten samen met je dierbaren en laat je schuldgevoel thuis.

Compenseer

Een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je niet aankomt tijdens de feestdagen, is om voor en na Kerstmis en Oud en Nieuw wat minder te eten dan je normaal doet. Compenseer de dagen dat je meer calorieën eet met dagen dat je juist wat minder eet dan je gewend bent. Zo houd je alles in balans en hoef je niet bang te zijn dat de kilo’s eraan vliegen. Koop tijdens het boodschappen doen niet meer dan strikt noodzakelijk is. Je kunt natuurlijk ook de zaken in eigen hand nemen en voorstellen om zelf het diner van het kerstmaal te verzorgen. Dan weet je perfect welke ingrediënten je gebruikt en dat het dus een gezond diner zal zijn. Zorg dan ook voor gezonde tussendoortjes, zoals groente met dip in plaats van borrelnootjes.

Wees creatief

Wees verder vooral praktisch in de manier waarop je met de feestmaand omgaat. Sporters die een trainingsschema aanhouden, hebben meestal wel een paar dagen in hun week waarop ze niet trainen. Zie de kerstdagen gewoon als je wekelijkse trainingspauze en loop juist in de weekenden na kerst en Oud en Nieuw een stapje harder. Op die manier loopt je schema nauwelijks averij op en heb jij geen duiveltje op je schouder tijdens alle feestelijkheden.

Om er zeker van te zijn dat je ook echt voldoende beweegt, is het verstandig om ’s ochtends te sporten. Dan wordt niet alleen de kans kleiner dat het er helemaal niet meer van komt, maar heb je het ook maar achter de rug. Mooi meegenomen is dat je met een goed gevoel aan je kerstbezoek begint.

Veel fitnesscentra zijn tussen kerst en Oud en Nieuw dicht, maar dat is geen excuus om niet te sporten. Een korte fitness workout kun je namelijk ook heel goed thuis doen en neemt weinig tijd in beslag. Daarnaast zijn er diverse andere manieren om voldoende te bewegen. Kies er bijvoorbeeld voor om een lange boswandeling te maken, loop naar de kerstmarkt in plaats van de auto te pakken, ga schaatsen op een van de vele kunstijsbaantjes die er rond de feestdagen weer liggen of trek eropuit met de fiets. Een andere leuke manier om te bewegen, is spelletjes te doen. Regel een Wii of ander soort spelcomputer waarmee je beweegspellen kunt doen. Dans, ski, tennis. Zo kom je ongemerkt toch aan je beweging. Iets minder actief misschien, maar ook leuk: ga sjoelen of bowlen.

Is de sportschool wel open? Maak dan vooraf een schema wanneer je gaat en dwing jezelf om je daaraan te houden. Let wel op, gyms hebben vaak rond deze periode aangepaste openingstijden.

Neem kleine porties

Zondigen mag uiteraard, maar wel met mate. Ga je uit eten en wil je je toch niet helemaal verliezen in het feestmaal? Sla dan de sausjes en de slagroom over, dit scheelt al zeker weer een uur sporten. Of beperk jezelf als het op het toetje aankomt. Een kopje koffie of thee kan ook heel lekker zijn na het eten. Ook de porties zijn uiteraard van groot belang. Hou het bij één bord en eet langzaam, zodat de spijsvertering optimaal kan werken.

Net zoals lekker eten, hoort ook alcohol bij de feestdagen. Het gevaar van alcohol is niet alleen dat je de volgende morgen met een kater wakker wordt, maar ook dat je ongemerkt veel calorieën tot je neemt. Kies daarom voor een glaasje champagne of een glas wijn, dat zijn de meest gezonde keuzes. Denk er wel aan dat je je alcoholconsumptie voldoende compenseert. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Voorkom een kater en drink om de twee glazen alcohol een glas water.

Geniet!

Het kan helemaal geen kwaad om tijdens de feestdagen te genieten van het lekkere eten en een lekker glas wijn te drinken. Maar zorg ervoor dat je na alle festiviteiten snel weer je oude ritme oppakt! Fijne feestdagen gewenst!

 

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment