Zo ga je om met carnaval, alcohol en sport

Evelien Koster


Gezellig hoor, dat carnaval, vooral als je het met een groep vrienden of familie viert. Maar de kans is groot dat je in zo’n groep al snel een paar biertjes of wijntjes meer drinkt dan je eigenlijk van plan was en dat je op de dag na carnaval een pijnlijk kloppend hoofd hebt en je niet zo fit voelt.

Sterke reactie

Dat is niet gek, want je lichaam reageert sterk op alcohol. Dat komt doordat het drinken ervan impact heeft op veel organen en belangrijke lichaamsfuncties in je lijf: bijvoorbeeld op de opname, het transport en verbruik of de opslag van bijna alle voedingsstoffen. Ongeveer twintig procent van de alcohol die je drinkt wordt snel door je maag geabsorbeerd, de andere tachtig procent komt direct in je bloed terecht. 

Minder uithoudingsvermogen

Gevolgen daarvan zijn onder andere dat je minder uithoudingsvermogen hebt, minder goed gecoördineerd beweegt en een minder goed reactievermogen hebt. De kans dat je een blessure oploopt, is daarom groter als je gaat sporten terwijl er (nog) alcohol in je bloed zit. 

Sprintsnelheid

Dat je echt minder presteert na het drinken van alcohol, bewijzen de cijfers. Na een paar glazen wijn of bier kan je snelheid bij het sprinten bijvoorbeeld al met tien procent achteruitgaan. Ook kun je 5,8 procent minder hoog springen en herstel je minder snel van een pittige fysieke inspanning. Het is daarom ook niet slim om een goede sportprestatie te vieren met een paar biertjes of wijntjes.

Uitdrogen

Na het drinken van een paar alcoholische drankjes moet je ook al snel vaker dan gewoonlijk plassen. Daarbij wordt er niet alleen vocht afgevoerd uit je lichaam, maar ook enkele belangrijke vitamines en mineralen, zoals zink. Ook doordat je lichaam als gevolg van dat vochtverlies uitdroogt, kun je minder goed presteren. Drink je na het sporten een biertje of een wijntje, dan stijgt de concentratie alcohol in je bloed razendsnel en droog je nog meer uit met als gevolg dat je snel dronken bent.

Meer spierpijn

Houd er ook rekening mee dat je na een weekend carnaval vieren meer spierpijn hebt dan normaal als je weer gaat trainen. Het drinken van alcohol hindert namelijk de afbraak van melkzuur dat in je spieren terechtkomt als je gesport hebt. Dit betekent overigens niet dat je na je carnavalsweekend lekker op de bank moet blijven hangen, want sporten kan je juist ook helpen om van je kater af te komen.

Sporten met een kater

Met een lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld een stuk hardlopen of een work-out in de sportschool, zorg je er namelijk voor dat je lichaam de giftige stoffen van alcohol wat sneller uit je lichaam afvoert, precies wat er nodig is als je last hebt van een kater. Denk er daarbij wel aan om voldoende te drinken, en dan bij voorkeur veel water of een sportdrank. Omdat de alcohol nog steeds in je bloed zit, moet je namelijk oppassen dat je lichaam niet uitdroogt. 

Lekker naar buiten

Sporten in de buitenlucht werkt het beste om van je kater af te komen. Het valt dan ook niemand op dat je misschien wat minder fris ruikt: wat weer het gevolg is van het feit dat je de alcohol uit je lichaam aan het zweten bent.

Goed humeur

Niet alleen je lichaam wordt blij van de beweging, je zult ook merken dat je je snel weer een stuk vrolijker voelt. Dit komt doordat je lichaam tijdens het sporten de hormonen endorfine en serotonine aanmaakt, die een positieve invloed hebben op je humeur.

Bronnen: Sport.nl en Sport.nl

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment