Zo blijft je sportkleding langer mooi!

Evelien Koster


Zoals je misschien wel weet, is de meeste sportkleding gemaakt van synthetische stoffen. Dit materiaal zorgt ervoor dat het zweet snel wordt afgevoerd. Je loopt dus niet kletsnat van het zweet, maar blijft droog en warm, of in de zomer juist koel.

Krimp

Het materiaal dat gebruikt wordt om sportoutfits mee te maken, heeft helaas ook een nadeel. Synthetische stoffen kun je namelijk niet op hoge temperaturen wassen – dan zou je kleding enorm krimpen. Geen fraai gezicht, als je de volgende keer je hardloopsessie in een veel te kort truitje en in een hoogwaterbroek moet doen!

Het wassen op lage temperaturen zorgt ervoor dat bacteriën die op de kleding komen als je sport, niet worden gedood. Die bacteriën, micrococcen genoemd, komen niet eens zozeer uit de oksel, maar waarschijnlijk gewoon uit de omgeving, zo blijkt uit Vlaams onderzoek. Van deze stankbacteriën is bekend dat ze onaangename geuren kunnen produceren door vetzuren uit zweet om te zetten. Na een aantal sportsessies kan het daardoor zomaar gebeuren dat je geliefde sportshirt wat minder fris begint te ruiken, zelfs als je het net gewassen hebt!

Tips

Je zou denken dat je maar beter afscheid kunt nemen van de stinkende kledingstukken. Maar niets is minder waar. Als je de volgende tips opvolgt, houd je je sportkleding niet alleen langer fris, maar blijft het ook nog langer mooi.

  1. Gooi natte sportkleding niet op een hoopje op de vloer of in een wasmand. Hang de verschillende items uit tot ze droog zijn of gooi ze direct in de wasmachine.
  2. Gebruik niet te veel wasmiddel. Er zijn ook wasmiddelen te verkrijgen speciaal voor sportkleding.
  3. Heb je nog steeds het idee dat je stinkt? Gebruik dan een wondermiddel dat je overal kunt kopen: natuurazijn of schoonmaakazijn. Week je sportkleding minimaal een paar uur (een hele nacht mag ook) in een teil met azijn. Het kledingstuk moet helemaal doordrenkt zijn. Spoel het kledingstuk goed uit onder de kraan en was het daarna zoals gebruikelijk in de wasmachine. Vergeet niet de kleding na het wassen meteen uit de wasmachine te halen en goed uit e hangen.
  4. Schoonmaakazijn is trouwens sowieso goed voor je was. Het heeft eenzelfde werking als veel duurdere wasverzachters, haalt geurtjes uit de vezels van de stof en houdt de kleuren feller. Een klein scheutje in het wasverzachterbakje bij je gewone wasmiddel zorgt al voor een enorm verschil.
  5. Was niet alleen donkere en lichte kleding apart, maar kies er als je last hebt van hardnekkige geurtjes ook eens voor om sportkleding gescheiden te wassen van andere kleding.
  6. Doe je sportkleding nooit in de droger.

 

Bron: Glowmagazine.nl en Nu.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment