Zien en gezien worden – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Gelukkig zijn er steeds meer producten verkrijgbaar die ervoor zorgen dat medeweggebruikers jou niet over het hoofd zien. Sport.nl zet een aantal tips voor je op een rij:

Sportkleding

Koop je sportkleding? Let er dan op dat er op strategische plekken reflecterende stukken stof zijn verwerkt. Wanneer de lampen van een auto, een lantaarnpaal of de voorlamp van een fiets licht op deze stukken stof werpen, licht dit materiaal op. Dit vergroot je zichtbaarheid aanzienlijk. Vrijwel alle sportmerken hebben extra zichtbare kleding in hun collectie. 

Lampjes

Iedereen die wel eens in het donker sport, móet ze hebben: lampjes waarmee je voor anderen goed te zien bent. De laatste tijd wordt daarvoor voornamelijk led-verlichting gebruikt: dat geeft helder licht, gaat lang mee en is niet al te duur in aanschaf. Je bindt de lampjes eenvoudig om je armen en indien gewenst ook je enkels, waardoor je goed opvalt. Groot voordeel is dat ze bijna niets wegen. Veel lampjes kun je niet alleen aanzetten, maar ook laten knipperen, wat de attentiewaarde nog eens vergroot. Voor een paar euro ga jij goed verlicht de weg op!

Reflectievest

Het is handig als er al reflecterende stukken stof in je sportkleding verwerkt is, maar je valt nog meer op met een apart reflectievest. Daarbij wil je natuurlijk niet in je bewegingsvrijheid worden beperkt. Waar dit soort hesjes vroeger nog om je heen fladderde bij het sporten, is de pasvorm ervan tegenwoordig een stuk verbeterd. Ook op het gebied van materialen zijn grote stappen voorwaarts gezet: de stof ademt meer. Jij merkt eigenlijk nauwelijks meer dat je een hesje draagt. Maar je medeweggebruiker des te meer!

Zelf zien

Wanneer je gaat hardlopen in het donker, is een misstap zo gemaakt. Van zo’n struikelpartij kun je nog flink lang last hebben. Wil je niet alleen gezien worden, maar ook beter zien waar je loopt? Draag dan een soort mijnwerkerslampje om je hoofd of kies voor een petlamp. Of neem een handzaklamp met je mee. Die zijn er tegenwoordig (volledig waterdicht!) ook met een led-bundel die de weg voor je goed verlicht. Een roodkleurig led-lampje aan de achterkant van de lamp zorgt ervoor dat je ook voor achteropkomend verkeer goed zichtbaar bent. Dit soort zaklampen is te verkrijgen bij de betere sportzaak. Hartstikke handig!

Keuze te over

Er zijn nog veel meer items verkrijgbaar die je zichtbaarheid vergroten. Wat te denken van een verlichte sportarmband waarin je je smartphone kunt meenemen, led-verlichte veters en schoenclips? Breng eens een bezoek aan een sportzaak en laat je voorlichten over sportverlichting. 

Breng jezelf en je medeweggebruikers niet onnodig in gevaar en zorg dat je gezien wordt!

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment