Zet je scheidsrechter in het zonnetje

Evelien Koster


De Week van de Scheidsrechter bestaat sinds 2009 en maakt deel uit van het actieplan Naar een veiliger sportklimaat. In de eerste volle week van oktober kun je als sporter of sportclub scheidsrechters en officials bedanken voor hun inzet tijdens het sportseizoen. Dat doe je met de hashtag #scheidsbedankt op sociale media.

Waardering

“Het doel van de Week van de Scheidsrechter is dat sporters, sportclubs en -bonden hun waardering laten blijken aan scheidsrechters, juryleden en andere officials”, legt Jan Vlasblom, projectleider van het actieplan Naar een veiliger sportklimaat, uit. “Zij zetten zich vaak belangeloos in voor de sport en daar mogen ze voor in het zonnetje worden gezet.”

Aandacht

“In de praktijk zie je soms dat scheidsrechters en officials heel sec met hun ‘vak’ bezig zijn en daardoor weinig sociale interactie hebben met sporters of anderen”, vertelt Jan verder. “Door gericht aandacht voor hen te hebben tijdens de Week van de Scheidsrechter kun je hier vanuit de club wat aan doen.”

Erehaag

Hoe jij hier als sporter aan mee kunt doen? Zet scheidsrechters en officials tussen 3 en 11 oktober op een leuke of ludieke manier in de spotlights en deel je foto of bericht via sociale media met de toevoeging #scheidsbedankt. Plaats bijvoorbeeld een groepsfoto van je sportteam samen met de scheidsrechter, overhandig hem of haar een presentje of vorm een erehaag voor de arbitrage en deel daarvan een foto op Facebook of Twitter.

Leuke activiteiten

Twaalf sportbonden organiseren tijdens de Week van de Scheidsrechter ook leuke activiteiten. Het gaat om de bonden van de sporten autosport, base- en softbal, basketbal, handbal, hockey, judo, korfbal, squash, tafeltennis, tennis, voetbal, volleybal en wielrennen. Zo kun je als basketbalclub die meedoet aan de Week van de Scheidsrechter een clinic winnen en organiseren de handbal-, hockey-, judo-, korfbal- en squashbond bijeenkomsten waar je samen met scheidsrechters, trainers en coaches in gesprek kunt gaan over sportiviteit en respect en waarin ook spelregelkennis aan bod komt. 

Bron: Veilig Sportklimaat

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment