Wie is voor jou Sporttalent van het Jaar?

Evelien Koster


Het Fonds Gehandicaptensport maakt zich al jaren sterk voor de sporters met een handicap in Nederland. Het doel: zorgen dat zo veel mogelijk mensen met een handicap aan sport kunnen doen en zo de gehandicaptensport in Nederland nog verder in topconditie brengen.

Verkiezing

En al die sporters met een handicap mogen best eens in het zonnetje worden gezet, vindt het Fonds Gehandicaptensport. Vorig jaar werd daarom voor het eerst de verkiezing Sporttalent van het Jaar gehouden. Die werd toen gewonnen door de negenjarige Josh Renkema, die door een open rug zijn benen bijna niet kan bewegen. Dat weerhoudt hem er niet van om fanatiek te zwemmen en ook aan wedstrijden mee te doen.

Mooie motivaties

Dit jaar is Fonds Gehandicaptensport op zoek naar een nieuw Sporttalent van het Jaar, onder de bezielende leiding van paralympisch wintersporter Bibian Mentel en voetbalcoach Guus Hiddink. Maar ook jouw hulp kunnen ze goed gebruiken. De jury is op zoek naar mooie motivaties en verhalen. Waarom verdient iemand die jij kent deze titel? Of waarom verdien je die zelf – want jezelf nomineren mag natuurlijk ook.

Persoonlijk record

Op de website www.sporttalentvanhetjaar.nl kun je al verschillende verhalen van genomineerden lezen. Bij een nominatie kun je denken aan iemand die het afgelopen jaar een persoonlijk record heeft verbroken, veel progressie heeft geboekt of zijn team kampioen heeft gemaakt. Maar ook persoonlijke prestaties tellen, bijvoorbeeld als iemand dankzij de sport meer zelfvertrouwen heeft gekregen, beter in zijn vel zit of gewoon een leuk sportmaatje is.

Prijzen winnen

Iedereen mag aan de verkiezing meedoen: jong of oud, ervaren of beginner. Alleen topsporters en sporters met een A-status zijn uitgesloten van deelname. De winnaar krijgt een geldbedrag van 1.000 euro en een persoonlijke trainer of coach naar keuze, mag verschillende sportevenementen bijwonen en krijgt 7.500 euro stimuleringssubsidie voor de vereniging waar hij sport. Zo mocht winnaar Josh vorig jaar meetrainen met het Paralympisch zwemteam en kwam zijn wens van een professionele zwemanalyse op video uit.

Nomineren en stemmen

Uit alle nominaties kiest de jury op 1 september één halve finalist op basis van het verhaal achter de inzending. Ook daarna kun je nog talenten blijven nomineren. In vier vervolgrondes is het belangrijk dat jouw genomineerde sporttalent (of jijzelf) zo veel mogelijk stemmen verzamelt. Per ronde gaan er twee winnaars door naar de halve finale. Ook geeft de jury aan het eind nog één wildcard weg aan iemand met een bijzondere motivatie. De drie halve finalisten met de meeste stemmen halen de finale. Op 10 november tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport wordt de winnaar bekendgemaakt.

Meer weten?

Wil je meer weten, iemand nomineren of je stem uitbrengen? Kijk dan op de website www.sporttalentvanhetjaar.nl voor alle informatie.

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment