Welke sport vanaf welke leeftijd?

Evelien Koster


Het aanbod aan sporten die leuk zijn voor kinderen is zo groot dat het maken van een keuze voor ouders behoorlijk lastig is. Over één ding hoef je je in elk geval geen zorgen te maken: op een enkele uitzondering na kan je kind met de meeste sporten op 5-jarige leeftijd al beginnen.

Vechtsport

Vechtsport is daar een mooi voorbeeld van. De lessen voor jonge kinderen zijn aangepast op wat voor kleintjes veilig is en wat zij kunnen begrijpen. Judo is de meest voor de hand liggende vechtsport om te kiezen, maar ook karate en aikido bijvoorbeeld zijn geschikt voor kinderen.

Balsport

Bij balsporten spelen de allerjongsten vaak nog geen wedstrijdjes, of ze spelen alleen tegen andere kinderen binnen dezelfde vereniging. Bij voetbal spelen kinderen vanaf 6 of 7 jaar ook wedstrijden tegen andere clubs. Op basisscholen wordt wel peanutbal gespeeld, de voorloper van honkbal. Ook bij verenigingen wordt dat aan de jongste sporters aangeboden. Daar kun je vanaf 8 jaar beginnen met honkbal (voor jongens) of softbal (voor meisjes). En hoewel je het van het ruwe rugby niet zou denken, is deze sport geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

 

Tennis

Tennis is voor kinderen meestal leuk als ze 6 of 7 jaar zijn, al kan dat natuurlijk per kind verschillen. De KNLTB kent namelijk het programma Tenniskids, dat dankzij speciale materialen tennis voor de jonge jeugd tot een heel plezierige en goede sport maakt. Meer informatie over Tenniskids vind je op Tenniskids.nl. 

Watersport

Voor het beoefenen van een watersport is een A-diploma en soms ook een B-diploma verplicht. Bij veel zeil- en surfscholen geldt een minimumleeftijd van 8 jaar. Om op roeien te gaan moet je minstens 10 jaar oud zijn.

Atletiek

Atletiek is er al voor kinderen vanaf 4 jaar, maar dan doe je nog niet mee aan wedstrijden. Als je 6 jaar oud bent, kun je kennismaken met de eerste échte atletiekonderdelen en kun je het ook opnemen tegen leeftijdsgenootjes.

Paardrijden

Leren paardrijden spreekt vooral bij meisjes erg tot de verbeelding. De minimumleeftijd om op paardrijles te gaan is 6 jaar, omdat veiligheid en het opvolgen van instructies bij deze sport erg belangrijk zijn. Er zijn ook maneges die een leeftijdsgrens van 8 jaar hanteren. Er is veel discussie over de vraag of paardrijden slecht is voor de heupen van jonge kinderen tot 7 jaar. Voor de zekerheid kan het daarom goed zijn om nog even een jaartje te wachten met paardrijles. 

Weet je niet zeker of je de goede keuze maakt voor je kind? Kies dan eerst voor een proefles. Bij bijna elke vereniging is er de mogelijkheid om eerst kennis te maken met de sport voordat je echt lid wordt.

Bron: Dit is een bewerkte versie van dit artikel dat oorspronkelijk is gepubliceerd op Tym.nl.

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment