Welke sport kan ik het beste doen als ik wil afvallen?

Evelien Koster


Als je wilt sporten om af te vallen, dan is het goed om bij het kiezen van een sport naar twee dingen te kijken: niet alleen naar het aantal calorieën dat je tijdens een training verbrandt, maar ook naar de calorieën die je na afloop van een training nog verbrandt.

Vet verbranden

Zo verbrand je tijdens een conditie- of cardiotraining meer calorieën dan tijdens een krachttraining met gewichten. Conditietraining kan van alles zijn: van hardlopen tot zwemmen, aerobics of lopen, fietsen en roeien op de apparaten in de sportschool. Met een cardiotraining op lage intensiteit verbrand je vooral vet.

Spieren

Het voordeel van trainen met gewichten is juist dat het verbranden van calorieën ook na de training nog een hele tijd op een hoger peil doorgaat. Dit wordt ook wel het afterburn-effect genoemd. Bovendien bouw je door het doen van krachttraining spieren op – maak je geen zorgen, met één of twee keer trainen met gewichten per week ga je er echt niet als een spierbundel uitzien – en die spieren verbruiken veel energie, ook als je niet aan het sporten bent. Met elke anderhalve kilo spieren die je erbij krijgt verbrand je per dag wel 120 calorieën extra, gewoon terwijl je achter de computer of voor de televisie zit – dus zonder dat je er extra voor hoeft te trainen.

Leuk en afwisselend

Wil je afvallen, dan kun je het beste kiezen voor een combinatie van conditie- en krachttraining. Daarmee heb je niet alleen de meeste kans dat je veel afvalt, maar houd je je trainingen ook leuk en lekker afwisselend. Vind je het lastig om zelf een trainingsschema op te stellen waarmee je het meeste resultaat boekt? Vraag dan aan een begeleider in de sportschool of aan een trainer die je kent of hij een schema voor je wil maken.

Niet te hard van stapel

Sport je nu nog niet of niet zo veel, dan is het slim om te beginnen met één cardiotraining en één krachttraining per week of om elke week twee trainingen te doen waarin je zowel conditie- als krachtoefeningen doet. Het afvallen gaat dan misschien iets minder hard, maar loop je te hard van stapel, dan heb je een grotere kans om een blessure op te lopen of om het plezier in sporten kwijt te raken. Heb je al meer ervaring of gaan twee trainingen per week je goed af, dan kun je beginnen met vier keer drie kwartier trainen per week.

Heb je ook een vraag voor Sport.nl? Stuur hem dan naar [email protected]. Dan gaan wij ons best doe nom hem te beantwoorden.

 Bronnen: Women’s Health en Consumentenbond

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment