Welke oefeningen kan ik doen met een fitnesselastiek?

Evelien Koster


Een dynaband is een goed fitnesshulpmiddel, want hij is zo klein dat hij makkelijk in je koffer past of zelfs in de binnenzak van je jas. Daardoor neem je het elastiek makkelijker mee op vakantie dan bijvoorbeeld een setje gewichten. Door de weerstand van het elastiek wordt je training wat zwaarder dan wanneer je alleen met je eigen lichaamsgewicht traint en worden je spieren op een iets andere manier geprikkeld. Je kunt er bovendien vrijwel iedere spiergroep mee trainen. Hieronder inspiratie voor een aantal effectieve oefeningen.

Schouders

Een goede oefening voor je schouders is de volgende: leg de dynaband op de grond, ga er in het midden bovenop staan met je voeten op heupbreedte en pak in je beide handen één van de uiteinden van de elastische band. In deze starthouding voel je een lichte spanning op de dynaband. Hef je armen op tot schouderhoogte en houd daarbij je schouders laag. Laat je armen daarna rustig zakken. Doe tien tot twaalf herhalingen en neem daarna een halve minuut rust. Vervolgens doe je nog een setje schouderoefeningen, gevolgd door dertig seconden rust en nog een setje van tien of twaalf herhalingen.

Bovenrug

Voor deze oefening sta je met je rechtervoet in het midden van de dynaband terwijl je de twee uiteinden van de band in je linkerhand hebt. Je rechterbeen is licht naar voren gebogen en met je linkerbeen doe je een stap naar achteren. Je rug is gestrekt in het verlengde van je achterste been. Je linkerarm is iets gebogen en je voelt een lichte spanning op de dynaband. Vervolgens buig je je linkerarm vanuit je elleboog naar boven. Je maakt als het ware een zaagbeweging. Draai niet vanuit je romp. Laat je arm weer rustig zakken naar de positie waarbij er een lichte spanning op de dynaband staat. Doe net als bij de schouderoefening drie setjes van tien tot twaalf herhalingen.

Bovenbenen en billen

Ga in het midden van de dynaband staan met je voeten net als bij de schouderoefening op heupbreedte. De dynaband loopt achter je schouders langs en vervolgens over je schouders heen en je houdt de uiteinden met je handen vast ter hoogte van je borst. Maak kniebuigingen waarbij je rug gestrekt blijft en je knieën boven je enkels, op zo’n manier dat je niet uit balans raakt. Kom vervolgens weer rustig omhoog. Doe ook van deze oefening drie setjes, onderbroken door een halve minuut pauze.

Tip

Zoek op Youtube eens op de term ‘dynaband’. Dan vind je tal van leuke – en minder leuke – filmpjes die je inspiratie bieden voor nog veel meer oefeningen!

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment