Weet waar je staat, doe de 2-kilometerwandeltest

Evelien Koster


De 2-kilometerwandeltest is afgeleid van de UKK-sportwandeltest die in Finland is ontwikkeld. Wandeltrainers gebruiken deze test vaak als ze met een nieuwe groep wandelaars op pad gaan, omdat je hiermee goed het beginniveau kunt bepalen. En op basis van dat beginniveau kun je bepalen hoe jouw persoonlijke trainingsschema eruit komt te zien.

Veilig

De 2-kilometerwandeltest is een relatief veilige test. Je hoeft geen maximale fysieke inspanning te leveren om te bepalen hoe jouw conditie is, zoals je dat bijvoorbeeld wel ziet bij veel fietstesten. Iedere volwassene tot 65 jaar kan de test doen, tenzij je fors overgewicht hebt. In dat laatste geval is de test niet heel betrouwbaar.

Snelle test

Afhankelijk van jouw conditie ben je tussen de tien en twintig minuten kwijt aan het doen van de 2-kilometerwandeltest. Je kunt er een hartslagmeter voor gebruiken of na afloop je pols voelen om te meten wat je hartslag is. Verder heb je alleen een wandelroute zonder obstakels van 2 kilometer nodig.

Tachtig procent

Zorg wel altijd dat er een ervaren wandelsportinstructeur bij je is als je de test doet en dat je die dus niet in je eentje uitvoert. Leg na een goede warming-up de afstand van 2 kilometer die je vooraf hebt uitgemeten wandelend af. Doe dit zo snel mogelijk, maar wel terwijl je nog gewoon kunt blijven praten en zonder dat je gaat rennen. Dat is het punt waarop je hartslagfrequentie op ongeveer tachtig procent van je maximale hartslag ligt. 

Gegevens verzamelen op het eindpunt

Ben je op het eindpunt van je wandeling, dan schrijf je je hartslag en wandeltijd op. Nog beter is het om je hartslag op vier verschillende punten (500, 1.000, 1.500 en 2.000 meter) te meten en daarvan het gemiddelde te nemen.

Score

Alle gegevens verzameld? Dan kun je ze invoeren op de website www.conditietesten.nl onder ‘2 km UKK wandeltest’, samen met je leeftijd, gewicht, lichaamslengte enzovoort. De score die je op basis daarvan krijgt vertelt je hoe fit je bent: gemiddeld, lager dan gemiddeld of juist beter dan gemiddeld.

Bron: Gezond wandelen

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment