Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je na een nacht slapen weer nieuwe energie krijgt. Ook brengt het ontbijt je spijsvertering op gang en voorkomt het dat je later in de ochtend trek krijgt in snoep of koek. Ontbijt je goed, dan heb je meer energie om je op school goed te kunnen concentreren en om ook tijdens gymnastiek de hele les lekker mee te doen.
Goede spijsvertering
Van alle voedingsstoffen die je per dag nodig hebt haal je 10 tot 15 procent uit je ontbijt. Een ontbijt met brood zorgt er bijvoorbeeld voor dat je voldoende koolhydraten, eiwitten, ijzer, vezels, jodium en B-vitamines binnenkrijgt. De meest gezonde keuze is volkorenbrood. Daarin zitten de meeste vezels, en die zijn belangrijk voor een gezonde darmwerking en spijsvertering.
Zelf kiezen
Niet ieder kind heeft ’s ochtends evenveel zin om te ontbijten. Een trucje om ontbijten leuker te maken is dan om hem of haar zelf broodbeleg te laten kiezen. Vraag je kind wat het op brood wil en noem daarbij bijvoorbeeld drie gezonde keuzes. Je kunt daarbij beter hartig dan zoet beleg opnoemen, omdat dit de suikerspiegel van je kind meer stabiel houdt en ook een meer voldaan gevoel geeft.
Gezond broodbeleg
Het Voedingscentrum heeft op een rijtje gezet wat er allemaal valt onder gezond broodbeleg. In dat lijstje staan onder andere 20+ en 30+ kaas, 20+ en 30+ smeerkaas met minder zout, verse geitenkaas, ei, notenpasta en pindakaas met 100 procent noten of pinda’s en zonder toegevoegd zout of suiker, tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei.
Eén keer per dag
Je mag je kind gerust ook elke dag één keer iets laten kiezen uit het rijtje vegetarische smeerworst, magere knakworst, een plakje ham, kipfilet, appelstroop, halvajam, honing, vruchtenhagel, hagelslag of een salade op brood.
Kleed de ontbijttafel leuk aan
Heeft je kind nog wat meer aanmoediging nodig om aan de ontbijttafel aan te schuiven, kleed die dan leuk en gezellig aan. En begin met een klein ontbijt en maak de porties telkens wat groter. Zo groeit je kind langzaam uit tot een echte ontbijter. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat ze twee tot vier sneetjes brood per dag eten, waarvan de helft bij het ontbijt. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar zijn dat er vier tot zes.
Bronnen: Voedingscentrum en Oudersvannu.nl
Foto: Shutterstock