Watervoetbal: waar twee sporten elkaar ontmoeten

Evelien Koster


Watervoetbal is een vrij nieuwe sport. Het is bedoeld voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Bij watervoetbal spelen de teams in een zwembad met een klein laagje water van circa vijftien centimeter. De bal is een stuk groter dan bij normaal voetbal. Het speelveld is ongeveer vijftien bij elf meter en daarin staan twee waterpolodoeltjes. Een wedstrijd duurt slechts acht minuten. Er doen twee teams van vier kinderen aan mee en ze spelen zonder keeper.

Meer kracht

Iedereen kan deelnemen aan watervoetbal omdat de techniek heel anders is dan bij gewoon voetbal. Bij watervoetbal heb je namelijk meer kracht nodig om de bal te schoppen vanwege het water. Ervaren veld- of zaalvoetballers hebben bij watervoetbal veel minder voordeel ten opzichte van onervaren spelers.

Watervoetbal kan in veel zwembaden worden gespeeld. De diepte van vijftien centimeter ontstaat door de bodem van het bad omhoog te bewegen. Aan andere voorwaarden hoeft het bad niet te voldoen, behalve dat de materialen die nodig zijn voor watervoetbal aanwezig zijn.

Veel aandacht

Op meerdere plekken in Nederland vonden vorig jaar voorronden plaats voor de finale in Arnhem. De teams die hebben deelgenomen aan het NK kwamen onder meer uit Noordwijkerhout, Wijchen, Vaassen, Lisse, Bodegraven, Houten en Arnhem. In de lokale en regionale media was er al veel aandacht voor de nieuwe sport.

The Water Rangers uit Wijchen mogen zich de eerste nationaal kampioen watervoetbal noemen. Zij versloegen op het NK in Arnhem ‘thuisploeg’ Magische Waterboys. Vanwege de vele positieve reacties is besloten om in de volgende kerstvakantie opnieuw een NK watervoetbal te organiseren in Arnhem. Alle baden krijgen weer een uitnodiging om een eigen voorronde te organiseren.

Probeer het ook eens

Lijkt watervoetbal jou wel wat? Geef je dan op voor een potje voetbal in vijftien centimeter water. Of heb je kinderen die van voetballen én van zwemmen houden? Laat ze dan eens kennismaken met deze leuke watersport. Misschien ben (of ken) jij aan het eind van 2016 dan wel de nieuwe watervoetbalkampioen van Nederland!

 

Foto: Sportbedrijf ArnhemWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment