Wat zijn de fitnesstrends voor 2016?

Evelien Koster


De American College of Sports Medicine (ACSM) heeft de fitnesstrends voor 2016 voorspeld. Uit hun onderzoek, dat voor de tiende keer plaatshad, komt naar voren dat draagbare technologie volgend jaar erg populair zal zijn.

Meten is weten

Technologie staat sowieso meer en meer centraal in ons dagelijks leven en heeft de manier waarop we sporten veranderd. Smartwatches en smartphones houden al het aantal stappen dat je per dag zet bij, ze kunnen je hartslag meten en weten wanneer je naar bed gaat.

In 2016 zul je nog meer gebruikmaken van draagbare technologie en de functies die het heeft. Elke beweging wordt bijgehouden en alles wordt gemeten. Dankzij de directe feedback ben je je direct bewust van hoeveel je nou eigenlijk gedaan hebt en dat kan motiverend werken om je doelen te behalen. Dus installeer de app(s) op je telefoon of koop een smartwatch en houd je vorderingen bij. Want meten is weten!

Top tien

Maar 2016 brengt meer. Hieronder de volledige top tien van fitnesstrends voor komend jaar:

1.  Draagbare technologie

Fitnesstrackers, smartwatches, apparaten om je hartslag te meten en gps-volgsystemen. Nieuw in de lijst! 

2.  Body Weight Training

Training waarbij je je eigen lichaam als gewicht gebruikt, zodat je geen ingewikkelde fitnessapparaten meer nodig hebt en zelfs geen abonnement bij een sportschool. Stond vorig jaar nog op nummer 1.

3.  High-Intensity Interval Training (HIIT)

HIIT is een korte training met een intervalkarakter. Je beweegt zeer intensief gedurende een korte periode en wisselt dat af met kleine pauzes, ofwel momenten van actief herstel of rust.

4.  Krachttraining

Bij deze vorm van trainen gaat het om de ontwikkeling van spierkracht met behulp van apparaten en gewichten. Krachttraining is nog steeds een van de speerpunten van fitnesscentra en blijft populair.

5.  Professionele en ervaren fitnesscoaches

De laatste jaren schoten sportscholen als paddenstoelen uit de grond. Mensen hechten daarom steeds meer waarde aan gecertificeerde en ervaren coaches die je kunnen helpen je doelen te bereiken. Zakt de laatste jaren wel wat in de lijst.

6.  Personal training

Er zijn tegenwoordig tientallen opleidingen tot personal trainer. De concurrentie neemt toe en consumenten nemen alleen nog genoegen met goed opgeleide trainers. Zijn in alle geledingen van de branche actief.

7.  Functionele fitness

Training op een instabiele ondergrond die ervoor zorgt dat je – behalve dat je sterker wordt – ook nog eens meer spieren aanspreekt en zorgt voor een sterkere core. Moet je balans verbeteren en het dagelijks leven gemakkelijker maken. Twee plekken gestegen ten opzichte van vorig jaar.

8.  Fitnessprogramma’s voor ouderen

De babyboomgeneratie loopt tegen zijn pensioen en een deel van deze groep heeft meer geld te besteden dan de jongere generatie. Sportscholen richten zich daarom specifiek op deze groep en helpt hen gezond en vitaal te blijven.

9.  Bewegen en gewicht verliezen

Om af te vallen is het niet alleen belangrijk minder te eten, maar ook om goed in beweging te blijven. Diëtisten en sportinstructeurs attenderen mensen er daarom steeds meer op behalve de calorie-inname te beperken, ook voldoende te bewegen. Staat al jaren hoog in de lijst.

10. Yoga

Gebaseerd op een eeuwenoude traditie brengt yoga lichaam en geest in balans door middel van specifieke oefeningen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer verschillende vormen van yoga ontwikkeld.

In de top twintig staan verder:

11. Personal training voor groepen

12. Bedrijfssport

13. Welness-coaching

14. Outdoor-activiteiten

15. Sportspecifieke training

16. Foam rollers

17. Op bewegen gerichte smartphone-apps

18. Circuittraining

19. Core training

20. Resultaatmonitoring

Behalve draagbare technologie zijn ook de foam rollers en apps voor de smartphone nieuw in de lijst.

Wat is uit?

Interessant zijn natuurlijk ook de dalers. Welke fitnessvormen kukelen uit de top twintig en zien we misschien niet meer terug? Bewegen voor kinderen ter behandeling of voorkoming van obesitas is aan een vrije val bezig. Tussen 2007 en 2013 stond het nog in de top vijf. In 2014 zakte het al naar plaats 11 en vorig jaar kwam het als nummer 17 voor in de lijst. Nu is het geheel verdwenen uit de top twintig. Overgewicht bij kinderen en jongeren blijft een groot probleem en is belangrijk omdat het in verband wordt gebracht met chronische ziekten als diabetes en een hoge bloeddruk. Er liggen kansen op de markt om programma’s voor kinderen te ontwikkelen, maar het is niet langer een trend.

Incentive-programma’s voor werknemers stond vijf jaar lang in de ranglijst, maar is nu verdwenen en ook bootcamp komt niet meer voor in de top twintig. De experts denken dat het mogelijk te maken heeft met nieuwe programma’s voor werknemers en de verbeterde financiële situatie in de wereld. Daardoor is de ‘back to basic-aanpak’ achterhaald.

Verwachtingen

Volgens de experts past het in het tijdbeeld dat draagbare technologie de lijst aanvoert. Het is gemakkelijk en simpel. Wellicht maakt het de personal trainer overbodig, maar er wordt ook sterk rekening gehouden met de mogelijkheid dat wearable technology geen blijvertje is, maar een hype.

De experts spreken nog steeds hun zorgen uit over het aantal personen met overgewicht, maar signaleren ook dat steeds meer mensen zich zorgen maken over hun gezondheid. De markt kan nog verder groeien en daar blijven gecertificeerde, goed opgeleide fitnesscoaches voor nodig.

Bron: American College of Sports Medicine

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment