Wat kun je als sporter doen aan duurzaamheid?

Evelien Koster


Verschillende sportverenigingen zijn al actief bezig met duurzaamheid. Tennispark Grubbenvorst bijvoorbeeld maakte bij de bouw van haar nieuwe accommodatie gebruik van materialen uit het oude paviljoen, plaatste led-verlichting op alle tennisbanen en in het clubhuis en ook nog zestig zonnepanelen die de komende jaren een flinke besparing op het energieverbruik opleveren. Voor die zonnepanelen kreeg de tennisclub een subsidie van de provincie Limburg.

Groene euro’s

Een ander voorbeeld is voetbalvereniging Berkum uit Zwolle, dat ‘groene euro’s’ verdiende met energiebesparende maatregelen: door 156 zonnepanelen aan te schaffen, een energiescan te laten uitvoeren, zonnewarmte af te tappen voor water en led-verlichting op het hoofdveld te plaatsen. Ook de leden zelf deden mee door net als de club zonnepanelen aan te schaffen. Dankzij de duurzame maatregelen zijn zij nu extra trots op hun voetbalclub. Dit zijn mooie voorbeelden van verenigingen die duurzaamheid groot hebben aangepakt. Maar ook op kleine schaal kun je als sporter iets aan duurzaamheid doen. Vijf tips!

1. De laatste doet het licht uit

Ben jij de laatste die met ingepakte sporttas de kleedkamer verlaat? Of heb je als enige nog wat extra oefeningen gedaan na de training en ga je als laatste van het veld? Doe dan het licht uit of attendeer degene die over de veldverlichting gaat erop dat de lampen uit kunnen.

2. Douche een minuutje korter

Ook al is er niets zo fijn als na een zware training uitgebreid douchen, sta niet te lang onder de warme straal. Eén minuutje korter douchen scheelt al ruim 25 euro per jaar. Als je hele voetbalelftal of hockeyteam een minuut korter onder de douche staat, is dat dus al gauw 275 euro op jaarbasis.

3. Was als team

Na een wedstrijd wil je je bezwete sportkleding zo snel mogelijk in de was gooien. Voor je teamgenoten geldt hetzelfde. Daardoor draaien er op verschillende plekken allemaal wasmachines die soms maar een klein beetje gevuld zijn. Door bij toerbeurt de was voor het hele team te doen, kun je flink wat water en energie besparen.

4. Crowdfunding voor je club

Wil jouw vereniging investeren in duurzame maatregelen die een wat grotere uitgave vragen, zoals zonnepanelen of led-verlichting? Zet dan samen met andere leden de schouders eronder en zamel geld in om die maatregelen mogelijk te maken. Vergeet ook niet om uit te zoeken van welke subsidieregelingen jouw club wellicht gebruik kan maken. Lees daarover ook even de laatste alinea van dit bericht.

5. Maak een wedstrijdje van energiebesparing

Als er iets is wat het altijd goed doet op je sportvereniging, dan is het een actie met een competitie-element. Maak van het besparen van energie een leuke wedstrijd: wie staat het kortste onder de douche of wie zamelt de meeste lege batterijen in, bijvoorbeeld. Laat alle leden meedenken over een originele actie om duurzaamheid binnen je club op de kaart te zetten.

Wat kan je club doen?

Op 1 januari 2016 verandert de regelgeving voor clubs. Vanaf die datum geldt de nieuwe ‘Subsidieregeling energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’. Sportverenigingen kunnen dan een deel van de investeringen in energiebesparing en verduurzaming terugvragen in de vorm van subsidie. Er is een budget beschikbaar van € 6 miljoen per jaar. Bovendien bespaar je als club natuurlijk ook nog eens energie – en dus geld – als je investeert in duurzaamheid. Uitgebreide informatie over de regeling is te vinden op www.sport.nl/mijnclub. Laat het niet na om het bestuur van jouw club op deze kans te wijzen.

Bronnen: Mijnclub en Nuon

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment