Wat is BMI en wat zegt het over mijn conditie?

Evelien Koster


Er zijn verschillende redenen waarom mensen willen afvallen: een beter figuur, gezondheidsklachten of beter willen presteren in de sport. Wat die reden voor jou is, bepaalt ook wat de beste meetmethode is om je vorderingen te meten. Een veel gehanteerde methode om te bepalen of je te zwaar bent is de Body Mass Index (BMI).

De Body Mass Index geeft de verhouding aan tussen je gewicht en je lengte. Het is daarmee vooral een indicatie van de gezondheidsrisico’s die bij je lichaamsgewicht horen. Je BMI kun je bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum berekenen.

Gezond BMI

Een gezonde BMI ligt tussen 20 en 25. Daarboven ben je te zwaar en boven de 30 val je in de categorie ‘ernstig overgewicht’. Het BMI zegt niets over je lichaamssamenstelling. Het lichaamsgewicht is namelijk een optelsom van onder meer het gewicht van je botten, spieren, het vocht in je lichaam en het lichaamsvet. Een bodybuilder kan een BMI hebben van 30, terwijl zijn vetpercentage extreem laag is. Deze bodybuilder is daarmee eigenlijk een soort buitencategorie. Die verdient niet het etiket ‘ernstig overgewicht’.

BMI en conditie

De BMI is dus vooral bedoeld om te bepalen of iemand overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht heeft. Je BMI zegt dus niets over je conditie. Als je wilt weten hoe het met je conditie gesteld is, kun je bij je fitnesscentrum of een sportarts informeren naar een conditietest.

Bronnen: Voedingscentrum.nl en SportvoedingsatlasWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment