Wat doe ik tegen tintelende voeten tijdens het hardlopen?

Evelien Koster


Tintelende voeten tijdens het sporten zijn vervelend en kunnen je plezier in het hardlopen behoorlijk bederven. Meestal zijn slapende voeten een teken dat de bloeddoorstroming naar je voeten niet optimaal is. Er is geen pasklaar antwoord te geven op de vraag wat de tintelingen bij jou veroorzaakt, maar er zijn verschillende zaken die je kunt nagaan.

Je schoenen

Als je tintelingen voelt tijdens het lopen, dan zou dit aan je schoenen kunnen liggen. De makkelijkste manier om dit te achterhalen is een bezoek brengen aan een gespecialiseerde hardloopzaak. Daar kunnen ze je vertellen of je wel de juiste hardloopschoenen draagt of dat het bijvoorbeeld goed is om een zooltje in je schoenen te doen. Zeker te kleine schoenen kunnen de bloeddoorstroming beknellen en zo zorgen voor het tintelende gevoel. Om te checken of het aan je schoenen ligt kun je ook eens een hardlooptraining op het strand doen op blote voeten. Krijg je ook dan last van slapende voeten, dan ligt het in elk geval niet aan je schoenen.

Je looptechniek

Het kan ook zijn dat je je voeten tijdens het hardlopen niet goed op de grond laat landen of verkeerd afwikkelt. Je hebt dan een verkeerde looptechniek die de tintelingen wellicht veroorzaakt. Ook als je tijdens je training moe bent of als de weg waarop je loopt niet helemaal vlak is, kan dit je loophouding beïnvloeden. Het veranderen van je looptechniek biedt dan uitkomst. Ook voor deskundig advies hierover kun je terecht bij een running centre of hardloopzaak.

Je veters

Het lijkt misschien een open deur, maar door je veters te strak te strikken kun je ook je voeten afknellen. Dat je dan na twintig of dertig minuten last krijgt van tintelende voeten, komt doordat je voeten tijdens het sporten uitzetten. Strik je veters eens wat losser om te kijken of je dan van de tintelingen af bent.

Naar de huisarts

Helpen alle voorgaande tips niet om van het tintelende gevoel in je voeten verlost te raken? Breng dan een bezoek aan je huisarts. Indien nodig kan hij je doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in voetproblemen.

Bronnen: Hrdlpn.nl en RunnersworldWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment