Waarom zweet ik meer dan anderen?

Evelien Koster


Zweten hoort bij sporten. Het is een noodzakelijk proces dat je lichaam laat afkoelen als het door je training opgewarmd wordt. Als de zweetdruppels van je huid af druppen, nemen ze een deel van je lichaamswarmte mee.

Niet te veel

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als te veel zweten. Ook al is er een grote variatie in hoeveel mensen zweten, bijna elke hoeveelheid wordt als normaal beschouwd. Met zweet is het net als met lengte: je hebt mensen met een gemiddelde lengte, mensen die langer zijn en mensen die korter zijn; en dat is allemaal goed. Niets om je zorgen over te maken dus.

Hyperhidrosis

Zweet je echt overmatig op bepaalde delen van je lijf, dan kan er een medische oorzaak zijn. Je hebt dan mogelijk last van hyperhidrosis, oftewel overmatig zweten. Dit komt het meest voor onder je oksels, in je gezicht, op je handpalmen en onder je voetzolen. Er bestaan twee typen hyperhidrosis, eentje die genetisch bepaald is en een type dat als bijeffect kan optreden van een andere ziekte (zoals diabetes), de menopauze of bepaald medicijngebruik. Als je echt last hebt van het zweten tijdens het sporten, ga dan eens met je huisarts praten om uit te vinden of jij hyperhidrosis hebt.

In vorm

Heb je alle mogelijke medische oorzaken uitgesloten en zweet je nog steeds als een otter tijdens het sporten? Dan kan het ook simpelweg een teken zijn dat je goed in vorm bent! Meerdere studies toonden de afgelopen decennia aan dat goed getrainde duursporters sneller zweten en meer zweet produceren dan ongetrainde mensen. Als je goed zweet raakt je lichaam niet op een te hoge temperatuur en kun je langer op een hogere intensiteit fietsen, rennen, gewichten heffen of een andere inspanning leveren.

Zweetweetjes

En dan zijn er ook nog tal van andere factoren die bepalen hoeveel je zweet. Mannen produceren bijvoorbeeld meer zweet dan vrouwen. Hoe hoger je BMI is, hoe meer je zweet. En ook het drinken van koffie en alcohol en het eten van een spicy maaltijd laten je lichaamstemperatuur stijgen en zorgen er daardoor voor dat je meer zweet tijdens het sporten.

Bron: Greatist.com

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment