Vrijwilligerswerk bij sportvereniging is populair

Evelien Koster


In 2014 heeft de helft van alle Nederlanders ouder dan 15 jaar minstens één keer vrijwilligerswerk gedaan. Het grootste deel van die groep ging als vrijwilliger aan de slag bij een sportclub. Daarmee is vrijwilligerswerk bij een sportvereniging een stuk populairder dan dat bij een politieke partij.

Vier uur vrijwilligerswerk

Vooral in Zuid-Friesland en de Achterhoek is het doen van vrijwilligerswerk populair. Daar zijn de meeste vrijwilligers actief. In de regio’s Den Haag, Zuid-Limburg en Groot-Rijnmond de minste. Gemiddeld besteden mensen vier uur per week aan hun vrijwilligerswerk.

Minder regels

Lijkt het jou ook leuk om als vrijwilliger bij een sportclub aan de slag te gaan? Dan is het goed om te weten dat je binnenkort mogelijk met minder regels te maken krijgt. De Initiatief Nota Vrijwilligerswerk, ingediend door het CDA, is namelijk enthousiast ontvangen door NOC*NSF.

Vooral een lust, niet een last

Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid van het CDA, vertelde deze week in het tv-programma Goedemorgen Nederland dat je als vrijwilliger nu met veel onnodige drempels en regeldruk te maken hebt. Dat moet volgens het CDA worden aangepakt zodat vrijwilligerswerk vooral een lust is, en geen last.

Schrappen

Het CDA pleit in de nota onder andere voor het schrappen van onnodige regels voor vrijwilligers met een uitkering en minder ingewikkelde regels voor de onkostenvergoeding van vrijwilligers. Ook wil de partij laten onderzoeken of er een gratis Verklaring Omtrent Gedrag, de zogenaamde VOG, beschikbaar kan worden gemaakt voor alle vrijwilligers die met kinderen werken.

Prachtig

“Wij zijn erg blij met deze nota, omdat daarin veel aandacht wordt gegeven aan mogelijkheden om het vrijwilligerswerk makkelijker te maken”, zegt manager Sportontwikkeling Erik Lenselink van NOC*NSF. “Het zou prachtig zijn als alle toekomstige wet- en regelgeving inderdaad specifiek wordt getoetst op de gevolgen voor vrijwilligers, zoals het CDA nu voorstelt.”

Bronnen: Nu.nl en NOC*NSF

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment