Vriendendag: sporten met vrienden geeft extra motivatie

Evelien Koster


Een avond in de sportschool doorbrengen of gezellig bijkletsen met goede vrienden in de kroeg. Het is makkelijk kiezen als je toch al niet zo veel zin had om te gaan sporten. Dan kies je ervoor om gezellig met je vrienden af te spreken

Intrinsieke motivatie

Vaak is het onze motivatie die bepaalt of we iets wel of niet doen. Als je sporten heel erg leuk vindt of erop gebrand bent om een bepaald doel te bereiken, dan ben je intrinsiek gemotiveerd om te gaan. Het kost je geen enkele moeite om een gezellige avond met vrienden te laten schieten omdat je al een training gepland had staan.

Sociale steun

Als jouw motivatie meer extrinsiek is, en je dus vooral sport omdat dat nou eenmaal zo hoort volgens je omgeving of omdat je weet dat het gezond is, dan is het veel lastiger om de verleiding te weerstaan om een training over te slaan. Sociale steun van onder andere je vrienden kan je dan helpen om het sporten toch vol te houden, zo blijkt keer op keer uit onderzoek.

Samen sporten

Dat werkt op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om samen te gaan sporten. Tijdens het hardlopen, fitnessen of een andere training kun je immers net zo goed bijkletsen als wanneer je met je vrienden op stap of naar de bioscoop gaat. Het is zelfs zo gezellig om elkaar regelmatig te zien tijdens het sporten, dat je er vast niet over denkt om af te zeggen. Zo ga je ineens veel vaker trainen dan toen je in je eentje ging.

Elkaars coach

Ook tijdens je training komen je vrienden goed van pas. Jullie zijn elkaars personal coach en peppen elkaar op om niet op te geven. Bovendien wil jij niet steeds degene zijn die achteraan loopt, fietst of zwemt, dus zet je sneller een tandje bij en werk je op een speelse manier aan het bereiken van een steeds hoger niveau.

Boost

Zo geeft de steun van je vrienden je het gevoel dat je het wél kunt. En als je dat gevoel eenmaal hebt, dan ga je de motivatie steeds meer uit jezelf halen. Het geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Sterker nog, je krijgt echt plezier in het sporten en je extrinsieke motivatie slaat geleidelijk om in een intrinsieke motivatie.

Doe wat je leuk vindt

Belangrijk hierbij is wel dat je een sport kiest die jij én je vrienden allemaal leuk vinden. Ook al is het nog zo gezellig, als je een sport doet waar je geen plezier aan beleeft, dan houd je het op de lange termijn niet vol. Steek dus de koppen bij elkaar en laat iedereen meestemmen over wat jullie gaan doen.

Hogere pijngrens

Ben je al overtuigd dat je vaker met je vrienden moet gaan sporten, of nog niet? Dan hebben we nog één bonusreden voor je: gezelschap van je vrienden kan ook je pijngrens verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Oxford. Samen sporten met je vrienden kan er namelijk toe leiden dat je meer endorfine aanmaakt, een stofje dat rechtstreeks naar je hersenen gaat en daar pijnindicatoren kan blokkeren. Bovendien kan endorfine ook de spierpijn na je training verminderen. Nog meer voordelen dus van samen sporten!

Bronnen: Fit.nl, Weightwatchers.nl en Womenshealthmag.nl

Foto: Shutterstock

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment