In 2015 zijn meer dan 3.000 mensen van 65 jaar en ouder overleden aan de gevolgen van een valpartij. Dat zijn er 50 procent meer dan in 2010. Die stijging komt niet alleen doordat mensen gemiddeld ouder worden, maar ook doordat je jezelf soms wel eens overschat.
Beetje bang
Speciaal voor senioren die niet meer zo veel bewegen, omdat ze een beetje bang zijn of misschien een vervelende ervaring hebben gehad, heeft Judo Bond Nederland ZekerBewegen opgezet, een programma waarin je leert hoe je je vrijer kunt bewegen zonder bang te hoeven zijn voor een valpartij.
Judovaardigheden
“Met dit programma maken we met behulp van vaardigheden uit het judo mensen bewust van hun beweegmogelijkheden”, vertelt Bart Hendriks, die de leiding over het project ZekerBewegen heeft. Alle lessen worden dan ook gegeven in judoscholen, door opgeleide judoleraren.
Meer vertrouwen
“ZekerBewegen leert ouderen met vertrouwen te bewegen en de gevolgen van een val te beperken”, legt Bart uit. “Het gaat niet alleen over veilig vallen en opstaan: deelnemers krijgen meer vertrouwen in hun eigen beweegvaardigheden en dat vergroot hun fysieke en mentale bewegingsvrijheid.”
Evenwicht
Tijdens ZekerBewegen leer je onder andere oefeningen waarmee je mobieler wordt in je benen, nek, romp en schoudergordel. Daar horen onder andere balansoefeningen bij waarbij je werkt aan het bewaren van je evenwicht en leert wat je kunt doen als je uit evenwicht dreigt te raken.
Veilig vallen
Ook veilig vallen komt aan bod. Hierbij is het vooral een kwestie van veel herhalen, waardoor je reactie op een val een natuurlijke reflex wordt. Tot slot leer je hoe je, als je toch gevallen bent, veilig weer overeind kunt komen. Je gaat daarbij stap voor stap vanuit een liggende positie naar een zittende en vervolgens naar een staande houding.
Wandelen
Als je graag een wandeling maakt, kun je eveneens veel van het beweegprogramma opsteken. “Vaak zien we dat ouderen een onregelmatig wandelpatroon hebben”, zegt Bart. “Hier besteden we specifieke aandacht aan door ze te leren hoe ze veilig kunnen wandelen door het optillen van de voeten, het gebruik van de hakken, enzovoort.”
Kin naar de borst
Chantal Klein Gunnewiek, een van de instructrices van ZekerBewegen, ziet wat het programma voor senioren kan betekenen. “Ik weet van een mevrouw dat ze thuis boven haar hoofd uit een keukenkastje wat wilde pakken, naar achteren dreigde te gaan en zich kon herinneren: O ja, kin naar de borst. Dus mevrouw deed de kin naar de borst, haar balans verplaatste zich en mevrouw kon zonder dat ze recht achterover viel blijven staan. Ze bleef in balans.”
Locaties in heel Nederland
ZekerBewegen wordt op plekken in het hele land gegeven. Wil je meedoen? Kijk dan hier voor de locatie bij jou in de buurt. Je mag ook bellen met Bart Hendriks op 06-26076097.
Bronnen: Jbn.nl en Zekerbewegen.nu
Foto: Shutterstock