Weet jij wat je als eerste moet doen als je fietsmaatje plotseling onderuitgaat en het uitgilt van de pijn? Of wanneer je loopmaatje tijdens een training lelijk struikelt en niet meer overeind kan komen? Bij een wond, kneuzing, botbreuk of andere blessure is het belangrijk dat je als sporter meteen de juiste eerste hulp krijgt, om erger letsel en blijvende schade voor te zijn.
Drie procent
De sporten met de meeste blessures zijn veldvoetbal, hardlopen, fitness, tennis en volleybal. Maar drie procent van alle Nederlanders heeft een geldig EHBO-diploma en weet hoe ze de goede eerste hulp moeten verlenen. Dat betekent dus ook dat 97 procent dit niet weet.
EHBO App
En dat is heel veel, vindt ook het Rode Kruis, dat sporters en supporters daarom aanmoedigt om zich te verdiepen in wat ze moeten doen bij de zeven meest voorkomende sportblessures. Je vindt deze instructies onder meer in de EHBO App, die je hier kunt downloaden voor iPhones en hier voor Android-telefoons.
Zeven blessures
Vooral bij blessures aan de nek en wervels en bij botbreuken kan een verkeerde actie tot extra schade leiden, zoals een nieuwe botbreuk of zelfs een verlamming. De zeven blessures die in de app aan bod komen, zijn bewusteloosheid, huidwonden, botbreuken, verstuiking, ontwrichting, hoofdletsel (zoals hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid, duizeligheid of dubbel of slecht zien) en nek- en wervelletsel.
Tips die iedereen moet kennen
Een paar tips die iedere sporter zou moeten kennen en kunnen toepassen bij een serieus ongeval:
- let op gevaar;
- achterhaal wat er is gebeurd en vraag daarna wat het slachtoffer mankeert;
- kalmeer het slachtoffer en zorg dat hij op een veilige, beschutte plek ligt of zit;
- zorg dat er professionele hulp komt;
- laat het slachtoffer het liefst liggen of zitten op de plek van het ongeval;
- bel 112: meld om hoeveel slachtoffers het gaat, om welk letsel het waarschijnlijk gaat en hoe de hulpdiensten het beste bij jullie kunnen komen;
- zorg dat de hulpdiensten goed en snel bij het slachtoffer kunnen komen;
- zijn de hulpdiensten gearriveerd, volg hun aanwijzingen dan op en geef zo goed als je kunt antwoord op hun vragen.
EHBO-cursus
Wil jij nog beter voorbereid zijn als je sportmaatje iets overkomt? Volg dan een EHBO-cursus die echt gericht is op sport. Die vind je hier. En sta je geregeld langs de lijn bij sportwedstrijden van je kinderen of begeleid je een jeugdteam? Overweeg dan een cursus te volgen die speciaal gericht is op het verlenen van eerste hulp aan kinderen. Soms krijg je een EHBO-cursus ook nog vergoed als je aanvullend verzekerd bent.
Bronnen: Rodekruis.nl en Sport.nl
Foto: Shutterstock