Voorkom kinderleed, leer vallen – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Elke week komen 700 scholieren op de eerste hulp terecht na een ongeluk op school. Vooral tijdens de gymles gebeuren er veel ongelukken. In 2014 kwamen daardoor 8.200 basisschoolleerlingen op de eerste hulp terecht, zo blijkt uit de meest recente cijfers van VeiligheidNL. Op de middelbare school waren dat in totaal 7.400 leerlingen. Daar komen de scholieren die na een val op het schoolplein medische hulp nodig hadden nog bij.

Bang om te vallen

Volgens onderzoekster Hedy Goossens van VeiligheidNL leren kinderen niet meer hoe ze een val moeten breken, onder andere omdat ze minder buiten spelen en meer achter de tv en (spel)computer zitten. “Ze worden bang om te vallen. Angst brengt verkramping met zich mee, wat de kans op een breuk kan vergroten”, zegt Hedy in het AD. 

Val opvangen

Ook ouders zijn voorzichtiger. “Hierdoor kunnen kinderen minder de risico’s van spelen ontdekken, en wat ze bijvoorbeeld kunnen doen om een val op te vangen.” Vroeger was de motoriek van kinderen duidelijk beter, zo blijkt uit langjarig wetenschappelijk onderzoek.

Vallessen

VeiligheidNL pleit dan ook voor vallessen voor kinderen. Als ze daar bijvoorbeeld leren dat je een val niet met je handen moet opvangen, maar een rolbeweging moet maken, worden ze minder bang om te vallen.

Lespakket

Zelf heeft VeiligheidNL hiervoor het lespakket ‘Vallen is ook een sport’ ontwikkeld, samen met valexpert Yos Lotens. Tijdens de lessen leren kinderen tijdens de gymles stap voor stap en op een leuke manier hoe ze moeten vallen. In het lespakket zit zowel voor de gymdocent als voor de leerlingen allemaal (instructie)materiaal waardoor leerlingen minder angstig worden om te vallen, meer zelfvertrouwen krijgen en meer zelfredzaam worden. 

Judo

Een andere sport die veel aandacht schenkt aan leren vallen, is judo. Vooral Schooljudo, waar dit jaar ruim 30.000 kinderen aan meedoen, is erg geschikt om veilig te leren vallen en om tegelijk meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat beaamt ook onderzoekster Hedy van VeiligheidNL. “Als kinderen beter weten wat ze kunnen, zijn ze minder bang. En juist angst kan leiden tot verwondingen bij een valpartij, omdat kinderen krampachtiger vallen.”

Bronnen: AD.nl, Schooljudo en VeiligheidNL

Foto: Shutterstock Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment