Een zonnesteek kun je herkennen aan een extreem slap gevoel, uitputting, duizeligheid, hoofdpijn, overmatig zweten of een klamme huid. Daarnaast kan er sprake zijn van een lage bloeddruk en een verhoogde hartslag.
Hoe komt het?
Als je het heel warm hebt, moet je hart extra hard werken. Het moet het bloed naar de huid pompen om het lichaam af te koelen, én naar de spieren. Als dan ook nog eens de totale hoeveelheid bloed die rondgepompt wordt is afgenomen door het vochtverlies van het zweten, daalt je bloeddruk en stijgt je hartslag, hetgeen voor de genoemde klachten kan zorgen.
Hoe voorkom je het?
Sporten bij warm weer kan prima, maar je moet natuurlijk wel je hoofd erbij houden. Houd in elk geval de volgende richtlijnen in acht:
- Drink ongeveer een liter water per uur en zorg ervoor dat je niet te kleine slokjes neemt.
- Blijf uit de zon op het heetst van de dag.
- Draag ademende kleding, zodat je je warmte goed kwijt kunt, en kleed je niet te warm.
- Bescherm je hoofd en nek tegen de zon: zet een petje op en draag een doek over je nek.
- Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht.
- Bescherm je huid afdoende tegen UV-straling en smeer je goed in.
- Pas je warming-up aan de omstandigheden aan: minder intensief en bij voorkeur in de schaduw.
- Trek na afloop droge kleding aan.
- Luister naar je lichaam.
Wat doe je ertegen?
Voorkomen is beter dan genezen, maar je bent er nu eenmaal niet altijd op tijd bij. Een zonnesteek kan je overvallen.
Lijd je aan een zonnesteek, dan moet je stoppen met sporten en zo snel mogelijk naar een koele, tochtvrije plek. Wat drinken is belangrijk, liefst een isotone sportdrank. Je lichaam koel je het meest effectief met behulp van ijs in je liezen, onder je oksels en rond je hals.
Gaat het om een kind met verschijnselen van een zonnesteek, gebruik dan liever geen ijs, maar kleed het kind uit tot op zijn ondergoed en spons het af met lauw water. Laat het water drinken en neem zijn temperatuur op. Als het suf of buiten bewustzijn is of niet normaal ademt, bel dan meteen het alarmnummer. Is het redelijk alert en ademt het normaal, bel dan de huisarts.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Laat de zon nu maar komen!
Bron: Sportzorg.nl en Stef Blijboom, Eric Bos, Ed Hendriks, Ben Heijnen en Hannie Huber (2013), Gezond wandelen. Praktisch handboek over de wandelsport. Arko Sports Media, Nieuwegein. ISBN 978-90-5472-237-3
Foto: Shutterstock