Voorkom een tabletnek of gameboybochel

Evelien Koster


Vooral pubers zitten in de risicogroep om een zogenaamde gameboyrug of tabletnek op te lopen. Artsen krijgen steeds vaker jongeren vanaf 12 jaar op bezoek die klachten aan hun rug, nek en schouders hebben die eigenlijk bij mensen van 50 jaar en ouder horen. In het ergste geval hebben ze een hernia of een bochel.

Lekker onderuit hangen

Als puber kun je je buiten schooltijd ongetwijfeld uren vermaken met je (spel)computer, tablet en smartphone. Maar daardoor houd je weinig tijd over om te sporten. Bovendien is het verleidelijk om met je tablet of telefoon op schoot lekker onderuit te gaan hangen op de bank.

Zwakke rugspieren

Maar daardoor komt er een veel te grote druk op je tussenwervelschijven, terwijl een goede houding en voldoende beweging juist op deze leeftijd heel belangrijk zijn. “Als ze steeds onderuit gezakt liggen, worden de buikspieren sterker dan de rugspieren”, weet kinderfysiotherapeut Anne Brekelmans van pubers. “De rugspieren kunnen ze dan niet meer rechtop houden.”

Geen dubbeltjes zoeken

Herken jij jezelf hierin, of ben je ouder van zo’n puber, dan is het tijd om de adviezen van vroeger weer van stal te halen. “Vroeger was het bij iedereen bekend dat je op de houding van de kinderen moest letten”, zegt Piet van Loon, orthopedisch chirurg en medeoprichter van het Houding Netwerk Nederland. “ ‘Geen dubbeltjes zoeken’, ‘rechtop zitten’; lichaamstrots werd je aangeleerd. Maar dat is uit ons systeem verdwenen.”

Ga lekker sporten

Het beste wat je kunt doen, is beter letten op je zitgedrag, zorgen dat je regelmatig van houding wisselt en, heel belangrijk, echt tijd maakt om lekker te sporten in plaats van alleen maar te gamen. Als ouder kun je hierin een stimulerende rol spelen. Dat geldt ook voor leraren op een basis- of middelbare school. Zij kunnen kinderen bijvoorbeeld netjes laten zitten en lange kinderen aan een aangepast tafeltje laten zitten.

 

Bron: AD.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment