Voor wie het niet zwaar genoeg kan zijn: de Trappenmarathon

Evelien Koster


Op 3 oktober organiseert Stichting Foras! de zwaarste marathon van Nederland. Per ronde moeten de deelnemers maar liefst 508 treden en tachtig hoogtemeters bedwingen.

Decor van deze ultieme krachtproef is de langste trap van Nederland, gelegen tegen de flanken van de Wilhelminaberg te Landgraaf. Deze berg, tegenwoordig vooral bekend vanwege het op de zuidhelling gelegen SnowWorld, is ontstaan uit het restgesteente van de voormalige Staatsmijn Wilhelmina.

Jaar van de Mijnen

De stichting organiseert deze zware sportieve beproeving in nauwe samenwerking met de Gemeente Landgraaf en is geïnspireerd door het Jaar van de Mijnen M2015. Dit jaar is het namelijk vijftig jaar geleden dat de Limburgse mijnen gesloten werden.

De Wilhelminaberg was in het verleden al het decor van het NK berglopen en sprintwedstrijden. Een lange afstand ontbrak echter nog. Met de Trappenmarathon sluiten de bedenkers aan bij de voor het fysiek zeer zware werkomstandigheden van de vroegere mijnwerkers. Als betuiging van respect en eer aan de mijnwerkers kan iedere deelnemer een poging wagen om deze zware lichamelijke beproeving te evenaren. Zo is de afstand van tien kilometer met 800 hoogtemeters waarvoor je je kunt aanmelden goed vergelijkbaar met de dagelijkse belasting van de mijnwerkers. De diepste mijnschacht bedroeg namelijk maar liefst 823 meter.

Afstanden

Durf jij het aan? Kies dan naar gelang je conditie voor een van de volgende afstanden:

  • 5 kilometer: voor beginnende atleten, vijf ronden van 1.050 meter. In totaal vijf beklimmingen en meer dan 2.500 treden;
  • 10 kilometer: voor wie wil weten wat de mijnwerkers dagelijks doorstonden, tien ronden van 1.050 meter. In totaal tien beklimmingen, meer dan 5.000 treden en 800 hoogtemeters;
  • halve marathon (21,1 kilometer): aanloopstuk van 97,5 meter, met daarna twintig ronden van 1.050 meter. In totaal twintig beklimmingen, meer dan 10.000 treden en 1.600 hoogtemeters;
  • hele marathon (42,2 kilometer): aanloopstuk van 195 meter, met daarna veertig ronden van 1.050 meter. In totaal veertig beklimmingen, meer dan 20.000 treden en 3.200 hoogtemeters;
  • ‘Last Man Standing’: een negen uur durende challenge, voor wie ook de hele marathon nog niet zwaar genoeg is. Lopen van 10.00 tot 19.00 uur, eerder stoppen of niet in staat om de marathonafstand binnen deze tijdsspanne te voltooien = Did Not Finish achter je naam. 

undefined

Niet zwaar genoeg?

Voor wie het nog niet gek genoeg is om zijn eigen lijf de trappen op te krijgen, is er de mogelijkheid om de gekozen afstand af te leggen met een CrossXvest, een vest dat je de nodige extra kilo’s laat meezeulen gedurende de race. Dit is mogelijk bij alle genoemde afstanden. Je mag als deelnemer zelf bepalen hoeveel kilo’s je wilt meeslepen, als het maar tussen de vier en tien kilo is. Er is slechts een beperkt aantal vesten beschikbaar, dus neem indien mogelijk je eigen vest mee.

Meer informatie

Ervaar zelf hoe intens het werken in de Wilhelminamijn was en doe mee! Voor meer informatie bezoek je Trappenmarathon.nl. Aanmelden kan via Inschrijven.nl. Als je je nu inschrijft, heb je nog tijd genoeg om je traploopwerk te verbeteren, zodat je er op 3 oktober helemaal klaar voor bent.

Foto: FacebookWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment