Voor in de koffer: 5 wielerboeken

Evelien Koster


Nederland heeft de gele trui 

Benjo Maso schreef eerder al de historische standaardwerken Wij waren allemaal goden over de Tour van 1948 en Het zweet der goden over het ontstaan van de Tour de France. In Nederland heeft de gele trui duikt Maso opnieuw in de Tour de France, maar dit keer blijft hij dichterbij huis. Hij beschrijft de beginjaren van het wielrennen in Nederland tot aan de jaren zestig. Met behulp van wedstrijdverslagen en anekdotes laat Maso zien hoe Nederland langzaam Tourkoorts kreeg.  Die koorts kwam op een hoogtepunt in 1953 toen Nederland het ploegenklassement in de Tour won met renners als Wim van Est, Wout Wagtmans en Jan Nolten. 

.

Meer info: Nederland heeft de gele trui – Benjo Maso

Bidon

Peter Ouwerkerk heeft tussen 1971 en 2000 als verslagever in de Tour de France veel gezien. Ouwerkerk neemt je in Bidon mee in zijn belevenissen in de afgelopen dertig jaar in de Tour. In het boek staat de heroïsche etappezege van Lars Boom van vorig jaar met finish in Aremberg centraal. Ouwerkerk laat je die bloedstollende finale nog een keer beleven. Hij was zelf ook getuige van die zege van Boom, waardoor ook veel herwinningen terugkwamen van de jaren dat hij in het circus van de Tour de France verkeerde. Die herinneringen en anekdotes beschrijft hij op meesleepende wijze in Bidon.

 

 undefined

Meer info: Bidon – Peter Ouwerkerk

De Veertiende etappe 

Het boek De Renner van Tim Krabbé is de absolute klassieker voor veel wielerliefhebbers. De schrijver en zelf fanatiek fietsende Krabbé heeft meer over zijn geliefde sport geschreven. In De Veertiende Etappe zijn 71 van zijn beste korte verhalen over wielrennen verzameld. Het is daarmee een selectie van alle stukken die hij in de afgelopen 35 jaar schreef over wielervedettes, klassiekers, de Tour en zijn eigen ervaringen in bijna duizend amateurkoersen. In het boek is het ’43 wielerverhalen’ uit 1984 opgenomen en aangevuld met 28 andere nieuwere columns.

undefined

 

Meer info: De Veertiende Etappe – Tim Krabbé

Brigadier Kodak

In Brigadier Kodak neemt een foto reconstrueert Wiep Idzenga historische wielerfoto’s. Het stilstaande beeld is voor hem het begin van een zoektocht naar wat er in de koers voor en na die momentopname gebeurde. Idzenga bekeek daarvoor voor het titelverhaal de beelden van de sprint van de eerste etappe in de Tour van 1994 tientallen keren. Bij die sprint in Armentières ontstond een nare valpartij doordat een politieagent vlak voor de finish een foto probeerde te maken van het aanstormende peloton. Idzenga kleurt door zijn zeer gedetailleerde onderzoek vaak al vergeelde foto’s opnieuw in en brengt bekende en onbekende wielermomenten zo weer tot leven.

undefined

 

Meer info: Brigadier Kodak neemt een foto – Wiep Idzenga

Draag nooit een gele trui

Dit boek gaat over de verschillende type wielertoeristen die wekelijks in groepjes over de Nederlandse fietspaden trekken. De ene recreatieve fietser is de andere niet. De een fietst met een dikke buik en de ander met afgetrainde geschoren kuiten. Alex van der Hulst gaat in zijn boek in op de stereotyperingen in het wielrennen en beschrijft daarbij ook met veel humor de geldende ‘regels’ waaraan zij zich houden. Denk daarbij aan het soort fiets waar de verschillende wielertypes op rijden of de kleur van de wielersokken en of je nu wel of niet je benen moet scheren. Het boek Draag nooit een gele trui wordt afgewisseld met interviews met profs als Peter Winnen, Roxanne Knetemanne en Laurens ten Dam over het gedrag van wielrenners.

undefined

Meer info: Draag nooit een gele trui – Alex van der Hulst

Foto: Shutterstock

 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment