Vijf zomersporten voor de verstokte wintersporter

Evelien Koster


1. Mountainbiken

Als er één sport is waarmee je het wintersportgevoel kunt evenaren, dan is het wel mountainbiken. Je kunt zelfs dezelfde liften en afdalingen pakken als wanneer je gaat skiën, om vervolgens over speciaal voor mountainbikers aangelegde pistes af te dalen. De adrenalinekick, de sfeer en natuurlijk het mooie uitzicht zijn precies hetzelfde als wanneer je naar beneden skiet. Maar kijk behalve naar het uitzicht ook goed naar de weg, want een val van je mountainbike is duidelijk harder en pijnlijker dan wanneer je in de zachte sneeuw terechtkomt.

2. Skeeleren

Veel professionele schaatsers doen het in de zomer, dus waarom zou jij het niet doen: je schaatsen en het ijs verruilen voor skeelers en de weg. Skeeleren of inline-skaten doe je lekker in de buitenlucht. Onderweg zie je veel meer dan wanneer je in een ijshal je rondjes rijdt. Skeeleren is een goede manier om je conditie te onderhouden totdat er weer geschaatst kan worden. Ook worden er in de zomer tal van competitieve en recreatieve tochten georganiseerd.

3. Surfen

Mis je in de zomer de kick van het doen van stunts op je snowboard? Dan is surfen een goed alternatief. Denk aan kitesurfen, windsurfen of golfsurfen. Op het water word je volledig in beslag genomen door de golven, de wind en je materiaal, maar na afloop op het strand heb je vast even de tijd om weg te dromen naar een winters landschap.

4. Kajakken

Nog een zomersport voor winterse adrenalinejunkies: kajakken. Sneeuw is bevroren water, dus eigenlijk beoefen je wintersporten als skiën en snowboarden op dezelfde elementen als watersporten. Ook bij wildwaterkajakken is het belangrijk dat je de ideale lijn volgt, alleen dan door de stroomversnellingen in plaats van door de sneeuw. Ook de sensatie die je onderweg naar je eindpunt voelt, is precies hetzelfde.

5. Bergwandelen

Mis je het sporten in de kou vooral vanwege de frisse winterlucht en de gezellige après-ski en geef je niet echt om de adrenalinekicks? Ga dan bergwandelen. Op de plekken die in de winter bedekt zijn met sneeuw, kun je in de zomer een prachtige wandeling maken. Geniet in alle rust van het uitzicht, de natuur die in bloei staat en van het sportief bezig zijn. Zoek na afloop een leuk restaurant waar je lekker kunt eten en drinken. Want van die après-ski kun je ook best een après-wandeling maken.

Bron: Wintersporters en KNSBWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment