Vijf tips voor slankere bovenbenen

Evelien Koster


Als je plaatselijk slanker wilt worden, is het verleidelijk om dat deel van je lichaam fanatiek te gaan trainen met zo veel mogelijk oefeningen. Het slechte nieuws: het werkt niet. En doordat je geen resultaat boekt, raak je teleurgesteld en laat je je doel vast weer snel voor wat het is. Conclusie: van het ene op het andere moment een hele serie oefeningen gaan doen voor je beenspieren werkt niet om mooie, dunne bovenbenen te krijgen. Wat dan wel? Vijf tips op een rijtje.

1. Bouw geleidelijk op

Doe twee keer per week een paar setjes beenspieroefeningen en ga twee of drie keer per week rustig hardlopen. Bouw de weerstand geleidelijk op: doe je beenspieroefeningen wekelijks met een net iets zwaarder gewicht en breid je hardlooprondje per week met een halve kilometer uit. Zo nemen je uithoudingsvermogen en kracht geleidelijk toe. Om je bovenbenen te trainen is het slim om cardio- en krachttraining met elkaar te combineren.

2. Sprokkel

Traplopen, bukken, wandelen, hurken. Gedurende een dag doe je automatisch al tal van dingen die goed zijn voor je beenspieren. Ook zijn er veel kleine oefeningen om je bovenbeenspieren te versterken die je gemakkelijk in kunt passen, ook in een drukke dag. Ga bijvoorbeeld vijf minuten touwtjespringen in je lunchpauze, pak vaker de trap in plaats van de lift, ga skeeleren of maak er een sport van om na je werk in een zo snel mogelijke tijd naar huis te fietsen. Zo sprokkel je heel wat trainingsminuten voor je beenspieren.

3. Gebruik heuvels en trappen

Wil je gericht je bovenbenen trainen, dan zijn hellingshoeken een goed hulpmiddel. Denk daarbij aan trappen, heuvels en fitnessapparaten waarbij je zelf de hellingshoek kunt instellen. Door de hellingshoek krijgt je cardio-oefening een krachtaspect. Ren bijvoorbeeld zo snel mogelijk trappen op en af of ga joggen op een heuvelachtig parcours

4. Houd het leuk

Alleen maar hardlopen, alleen maar een crosstraining doen of telkens weer dezelfde beenspieroefeningen: dat gaat snel vervelen. En als je training saai wordt, houd je het moeilijker vol. Zorg daarom voor variatie in je trainingsprogramma. Er zijn tal van leuke sporten waarin aandacht aan de bovenbenen wordt besteed, zoals zumba, pilates, spinning en streetdance. Variatie is niet alleen goed voor je motivatie, maar ook belangrijk voor een effectieve spieropbouw en vetverbranding. Hoe meer je varieert, hoe meer verschillende spieren je gebruikt en hoe meer vet je verbrandt.

5. Wees niet te lief

Wees niet te lief voor je beenspieren als je met gewichten of krachttrainingsapparatuur aan de slag gaat. Je bovenbenen hebben veel spiermassa en kunnen daardoor vrij zwaar belast worden. Maak je je oefeningen te licht, dan hebben ze te weinig impact op je beenspieren. Als een oefening je te gemakkelijk afgaat, betekent het dat het tijd wordt om meer gewicht te gaan toevoegen. En je hoeft niet bang te zijn dat je daardoor hele dikke spieren krijgt: ze worden juist lang en atletisch met slanke contouren, precies wat je wilt!

Bron: Salusi.

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment