Vijf pilatesoefeningen voor thuis – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Pilates lijkt op yoga, maar verschilt daar ook van. De nadruk ligt bij pilates meer op het fysieke element. Het is minder naar binnen gericht dan yoga. Overeenkomst tussen beide is dat de oefeningen die je doet best moeilijk lijken als je ze voor het eerst ziet. Gelukkig kun je pilates ook thuis doen. Alles wat je nodig hebt, is een matje en een paar eenvoudige basisoefeningen die stap voor stap uitgelegd worden.

Thigh stretch

Kniel voor deze oefening op de vloer met je knieën recht onder je heupen. Je armen houd je recht voor je borst. Buig je bovenlichaam ongeveer 45 graden naar achteren, waarbij je een rechte lijn aanhoudt van je hoofd tot je knieën en je armen meebewegen tot ze langs je lichaam liggen. Kom terug naar de beginpositie.

Shoulder bridge

Bij deze oefening lig je op je rug, met je voeten plat op de grond en je knieën in de lucht. Duw vanuit je voeten je bekken wervel voor wervel omhoog, waarbij je zo weinig mogelijk druk zet vanuit je rug. Beweeg ook zo min mogelijk met je knieën terwijl je de wervels omhoog rolt. Je maakt van je lichaam als het ware een brug. Adem uit bij het omhoog komen en ook bij het naar beneden gaan. Deze oefening is goed voor je benen, buik en billen.

Single leg stretch

Ga ook voor deze oefening op de grond liggen, met je hoofd, nek en schouders een stukje van de vloer. Strek je rechterbeen schuin naar voren uit terwijl je je linkerbeen met twee handen een stukje naar je toe trekt. Probeer je bovenlichaam stil te houden. Gebruik voor deze oefening niet je rug- maar je buikspieren en maak je wervelkolom zo lang mogelijk. Deze oefening is goed voor je bovenbenen en je buikspieren.

Roll-up

Ga op je rug op de grond liggen, met je armen achter je hoofd. Kom langzaam omhoog met je armen, hoofd en schouders en adem in. Breng je armen helemaal tot naar je tenen en adem uit. Je rug is tijdens het uitvoeren van de beweging rond. Probeer echt wervel voor wervel omhoog te komen. Adem nog eens goed in voordat je dezelfde beweging terug maakt. Van deze oefening krijg je een flexibele (onder)rug en sterke buikspieren.

Swan

Bij deze oefening lig je op je buik. Plaats je handen onder je schouders. Kom omhoog met je borst, waarbij je je armen voor je uit strekt en je benen een heel klein stukje boven de grond uitkomen. Kom daarna terug naar de beginpositie.

Bronnen: Greatist en Pilatesoefeningenthuis

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment