Vierdaagse Nijmegen vandaag van start

Evelien Koster


Vanochtend om 4.00 uur zijn de eerste wandelaars van start gegaan voor hun Vierdaagse. Het grootste deel van de in totaal 46.000 deelnemers zijn Nederlanders, maar ook in het buitenland kennen ze de Vierdaagse. 6127 deelnemers hebben een andere dan de Nederlandse nationaliteit. In totaal lopen de komende vier dagen 60 nationaliteiten door elkaar tijdens de Vierdaagse. Tussen de de deelnemers zitten traditiegetrouw ook veel militairen: 5000, waarvan 1759 uit Nederland komen.

Oudste en jongste deelnemers

De Vierdaagse is een wandelevenement voor jong en oud. De verschillen tussen de jongste en oudste deelnemer zijn daarom ook groot. De jongste deelnemer is Sjoerd van de Laar uit Velp: hij wordt op 30 december 12 jaar oud. Hij loopt de kortere afstand van 30 kilometer per dag. Reinder Hoogeveen van 12 jaar uit het Friese Ureterp is de jongste deelnemer op de volledige afstand van 50 kilometer. De oudste deelnemers van 99ste editie zijn 92 jaar oud: Herman Dubie uit Amsterdam en Jan Zwijnen uit Huizen. Bij de vrouwen zijn Truus Verhaeg (88) uit Velden en Yvonne den Haerijnck (86) uit het Belgische Koewacht de oudste deelnemers.

Tijdens de Vierdaagse staat elke dag een ander dorp uit de omgeving van Nijmegen centraal. Vandaag is dat Elst, morgen is dat Wijchen, donderdag Groesbeek met de daarbij gevreesde Zeven Heuvelen en op de slotdag wordt Cuijk aangedaan. De verschillende routes van 30, 40 of 50 kilometer kun je op 4daagse.nl helemaal bekijken. 

10.000 blaren

Het Rode Kruis staat tijdens de Vierdaagse ook weer paraat met 500 hulpverleners. Hun belangrijkste taak is de zorg over de vele blaren van de wandelaars. In 2014 behandelden de Rode Kruis-hulpverleners maar liefst 10.000 blaren. Dit jaar zal Rode Kruis voor het eerst gebruik gaan maken van de zogenaamde fixatiepleister. Dat is een grote pleister (10 cm breed) die in ieder formaat aangebracht kan worden op de blaar.

100ste editie

Maar liefst vijftien deelnemers vieren vrijdag op de Via Gladiola extra feest, want dan hebben zij hun 50ste Vierdaagse gehaald. Bert van der Lans (83) gaat ook een mooi record breken deze week: hij gaat op voor zijn 68ste Vierdaagse. Volgend jaar belooft het een extra special editie te worden, want dan wordt de Vierdaagse voor de honderdste keer gehouden. Voor deze editie werden Koning Willem Alexander en Koningin Maxima gisteren alvast uitgenodigd om mee te lopen. Of ze op de uitnodiging in gaan is nog maar de vraag.

 

Bronnen: 4daagse.nl en Omroep Gelderland

Foto: Flickr (CC) / 4DaagseStadWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment