Verleng je leven, wandel! – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Het onderzoeksteam beweert dat je je leven kunt verlengen met maar liefst zeven jaar wanneer je slechts 25 minuten per dag in een stevig tempo zou wandelen. De studie, die afgelopen weekend werd gepresenteerd op het congres van de European Society of Cardiology, toont aan dat regelmatig bewegen het risico op hartaanvallen met de helft verkleint.

Het onderzoek

De onderzoekers bestudeerden 69 gezonde, niet-rokende mensen van tussen de dertig en zestig jaar die voordat het onderzoek aanving niet regelmatig sportten. Hen werd gevraagd om gedurende een halfjaar aan verschillende soorten van beweging te doen: van eenvoudige aerobicsoefeningen tot high intensity-intervaltrainingen en krachttraining.

Bij de deelnemers werd tijdens dit halfjaar geregeld bloed afgenomen, wat de onderzoekers informatie gaf over hun conditie. Zo wisten zij bijvoorbeeld hoe snel de cellen van de onderzochte personen verouderden. En wat bleek? Alle toegepaste vormen van beweging gingen het verouderingsproces tegen. Daarbij zijn duursporten zoals stevig wandelen en high intensity-training wellicht het meest efficiënt, aangezien die er het meest voor zorgen dat het DNA zich herstelt als het ouder wordt.

Vertragen

Volgens professor Sanjay Sharma, expert op het gebied van cardiologie, kunnen we niet vermijden dat we ouder worden, maar is het wel mogelijk om dat proces te vertragen. “Met beweging koop je drie tot zeven extra levensjaren. Het is een antidepressivum, het verbetert onze cognitieve functies en er is bewijs dat beweging het dementieproces vertraagt.”

Dagelijks bewegen is niet per se moeilijk in te passen in je leven, aldus Sharma: “Als je weet dat iets op twintig minuten lopen ligt en je hebt de tijd, ga dan gewoon eens te voet in plaats van met de bus.”

Heb je problemen met je hart (gehad), ga dan niet rennen. “Loop op een tempo waarbij je nog wel kunt praten, maar niet meer zou kunnen zingen.”

Positief geluid

De bevindingen zorgen voor een positief geluid, dat Sport.nl graag met je deelt: maak bewegen onderdeel van je dagelijkse routine en je verlengt je leven met jaren! Het mooie is dat het nooit te laat is om te beginnen. Zo kan een vrouw van zeventig die nooit gesport heeft nog steeds haar voordeel doen, zowel mentaal als fysiek, door gewoon te beginnen met bewegen. Een simpele wandeling van nog geen halfuur does the trick.

Heb jij je wandelschoenen al aan?

Bron: The Guardian

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment