Verlaag je kans op hart- en vaatziekten

Evelien Koster


Je wist natuurlijk allang dat bewegen goed voor je is. Maar nu is het ook aangetoond in een grootschalig onderzoek dat is uitgevoerd door fysiologen Martijn Maessen en Thijs Eijsvogels van het Radboudumc in Nijmegen.

Beweegpatroon

Zij volgden tien jaar lang het beweegpatroon van ruim 20.000 hardlopers die meededen aan de Zevenheuvelenloop en wandelaars die de Nijmeegse Vierdaagse liepen. De cijfers die ze zo verzamelden legden ze naast het beweegpatroon van inactieve familieleden en vrienden van deze sporters.

69 procent

Martijn en Thijs wilden met hun onderzoek achterhalen hoe lang je elke dag moet bewegen om de kans op een hart- of vaatziekte zo klein mogelijk te maken. Uit de verzamelde cijfers leidden zij af dat 30 minuten bewegen per dag (wat ook de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is) het meeste opleverde. Je hebt dan zelfs 69 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan iemand die niet beweegt.

Alle kleine beetjes helpen

Meer sporten en bewegen mag natuurlijk ook altijd, maar het levert je niet nog meer gezondheidswinst op. Wel bleek uit het onderzoek dat ook een klein beetje bewegen al een positief effect heeft op je gezondheid. Je hoeft dus echt niet elke dag een zware crossfittraining te doen of 5 kilometer hard te lopen om de voordelen te ervaren. Ook als je per week drie kwartier sport of beweegt doe je het al goed.

Ook voor inactieve groepen

“Ook bij dagelijkse beweging onder de Norm Gezond Bewegen zien we al verminderde sterfte aan hart- en vaatziekten”, vertelt Thijs. “Zelfs een beetje sporten is dus al gezond.” Zo kun je dus ook stapjes zetten naar een betere gezondheid als je bijvoorbeeld een beperking hebt of al wat ouder bent, en daardoor niet elke dag een halfuur kunt bewegen. Thijs: “De relatief grote winst van een klein beetje bewegen zou inactieve en kwetsbare groepen ervan kunnen overtuigen om aan lichaamsbeweging te gaan doen.”

Publicatie

De resultaten van het Nederlandse onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Mayo Clinic Proceedings.

Bron: Nu.nl

Foto: Shutterstock

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment