Vandaag gepresenteerd: de nieuwe Schijf van Vijf

Evelien Koster


Wat er exact in de nieuwe Schijf van Vijf staat werd tot de dag van vandaag strikt geheim gehouden. De lancering van de nieuwe versie is de grootste verandering in de geschiedenis van de Schijf van Vijf, die ontstond in 1953. Kritiek op de huidige Schijf is dat hij te veel gebaseerd is op de Hollandse eetcultuur in plaats van op de gezondste keuzes.

Afbeelding: De afgelopen jaren zag de Schijf van Vijf er zo uit (Bron: Voedingscentrum).

Noten en peulvruchten

In de nieuwe Schijf van Vijf zijn de nieuwe Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad verwerkt. “Ik vermoed dat er in de nieuwe Schijf van Vijf een plek voor noten komt en dat peulvruchten een prominentere plek krijgen”, zegt Jaap Seidell, medeopsteller van deze richtlijnen en hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, tegen Nu.nl. “Die twee voedingsmiddelen worden in de nieuwe Gezondheidsraad-richtlijnen ook aangeraden.”

Achterliggende boodschap

Maar Jaap denkt dat vooral de achterliggende boodschap van de Schijf zal veranderen. “Het Voedingscentrum zal het idee van één waarheid over voeding vermoedelijk loslaten, en erkennen dat er verschillende gezonde voedingspatronen mogelijk zijn. Het probleem met de huidige Schijf van Vijf is dat het de suggestie wekt dat het per definitie ongezond is als je bijvoorbeeld geen dierlijke producten eet of geen granen.”

Van voedingsstoffen naar voedingspatronen

De Schijf van Vijf is nu ingedeeld op basis van voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen en vocht. De Gezondheidsraad is al afgestapt van dit uitgangspunt. Zij kijkt niet langer naar voedingsstoffen, maar naar wat (on)gezonde voedingsmiddelen en -patronen zijn.

Meer goed vet

De verwachting is dat er in de nieuwe Schijf van Vijf ook meer ruimte komt voor persoonlijke keuzes. “Het lijkt nu bijvoorbeeld alsof het gezond is om een heleboel brood en aardappelen te eten. Terwijl het belangrijker is om góede koolhydraten te eten dan véél koolhydraten”, legt Jaap uit. “Ook de kleine rol van vet in de huidige Schijf van Vijf is achterhaald; we moeten juist meer goede vetten eten.”

Melk

Ook de rol van melk verandert wellicht in de nieuwe Schijf van Vijf. Drie glazen melk per dag drinken is nu het advies van het Voedingscentrum, meer dan in andere landen. “Melk is een vrij neutraal product: drie glazen melk per dag is niet ongezond, maar ook niet noodzakelijk”, vertelt Jaap. “In de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad hebben we het daarom over drie porties zuivel per dag. En: liever minimaal bewerkte zuivel dan gezoete toetjes en melkdrankjes.”

Bron: Nu.nl

Foto header: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment