Vanaf zaterdag: Sneekweek! – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


“Overdag om de eer, ’s avonds om de sfeer!” Dat is het motto van de Sneekweek, die van 6 tot en met 11 augustus plaatsvindt op het Sneekermeer. Elke dag zijn er spannende zeilwedstrijden waar iedereen die dat wil aan mee kan doen in alle bij het Watersportverbond geregistreerde open eenheidsklassen.

Mooi zeilweer

Ook jij kunt dus met je boot naar Sneek komen om je krachten te meten met andere zeilers. Waar de olympische watersporters in Rio de Janeiro, zoals Marit Bouwmeester en Pieter Jan Postma, nog maar moeten afwachten of zij in schoon water kunnen zeilen, zit dit in Sneek wel goed. Ook het mooie zeilweer, met zon en een goed windje, is volgens weerman Piet Paulusma al besteld. 

Minimaal 35 klassen

Je kunt als deelnemer je boot aanleggen in de havens van het Starteiland. Er zullen minimaal 35 verschillende klassen aan de start staan. Online inschrijven is inmiddels niet meer mogelijk, maar ook in Sneek kun je je ter plekke nog aanmelden als deelnemer in één van de klassen. 

Vlootschouw

Ook op de vrijdagavond voor het begin van de Sneekweek is het al leuk om in de Friese stad te zijn. Dan vindt namelijk de traditionele Vlootschouw plaats. Hierbij verschijnt uit alle deelnemende klassen een boot op het water van de Sneker grachten. De Vlootschouw is ten opzichte van vorig jaar een uurtje vervroegd en begint nu om 21.30 uur, zodat ook families met kinderen deze traditie kunnen meemaken. 

Hardzeildag

Tijdens de Sneekweek zelf is de Hardzeildag de meest bijzondere dag. Deze wordt al vanaf begin negentiende eeuw elk jaar gehouden op een woensdag in augustus. Iedereen die in de buurt van Sneek woonde en een zeil had toog toen al naar het meer om deze dag te vieren. Inmiddels is Hardzeildag de dag dat de laatste wedstrijden van de Sneekweek worden gehouden om te bepalen wie in welke klasse de winnaar is.

Als toeschouwer naar Sneek

Kom je niet als deelnemer naar Sneek, maar als toeschouwer om de spannende strijd op het Sneekermeer te volgen? Neem dan het openbaar vervoer. Vanaf station Sneek word je met de speciale Sneekermeerbus en een boot naar het eiland gebracht waar de wedstrijden plaatsvinden. Alle informatie voor deelnemers kun je vinden op de website van de Sneekweek.

Bron: Sneekweek.nl

Foto: Flickr (CC) / Marc van der Chijs  Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment