Vanaf komend weekend: Sneekweek – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


De Sneekweek is het grootste zeilevenement van Europa op binnenwater. Elke dag kunnen jong en oud er meedoen aan spannende zeilwedstrijden in tientallen eenheidsklassen. Alle bij het Watersportverbond geregistreerde klassen mogen deelnemen.

Vlootschouw en vuurwerk

Het officieuze begin van de Sneekweek is morgenmiddag al, wanneer je als deelnemer je programmaboekje, deelnemersherinnering en Sneekweekpas op kunt halen. De officiële opening is morgenavond, als de vlootschouw door de grachten van Sneek trekt en er een spectaculair vuurwerk is.

Wind trotseren en volhouden

Vanaf zaterdag nemen zo’n duizend boten in rond de veertig verschillende klassen het tegen elkaar op: van de Schakelklasse tot de Splashklasse en van de Laserklasse tot de klasse voor Optimisten. Met je boot overeind blijven, hozen, de wind trotseren en volhouden: alles haal je uit de kast om in jouw klasse als beste uit de bus te komen.

Vroeg starten

Voor het eerst in de geschiedenis valt de Sneekweek samen met een andere Friese watersporttraditie: het skûtsjesilen. De Hardzeildag van de Sneekweek – de dag dat in veel klassen de beslissingen vallen – valt samen met de wedstrijd van de SKS-skutsjes op het water van Terherne. Doe je als zeiler mee aan de Sneekweek, dan betekent dit dat je op woensdag 9 augustus mogelijk al vroeg zult starten. De eerste klassen gaan al om 9 uur het water op en de laatste klasse uiterlijk om 1 uur ’s middags.

Bezoekers

Kom je niet als zeiler, maar als toeschouwer naar Sneek, om de strijd op het water tussen de verschillende boten te volgen? Neem dan het openbaar vervoer richting het Sneekermeer. Vanaf treinstation Sneek rijdt er een speciale Sneekermeerbus heen en weer richting het Starteiland, waar je met een boot naar de overkant wordt gebracht om de wedstrijden te kunnen volgen.

Bron: Sneekweek

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment