Van welke supplementen word ik fitter?

Evelien Koster


Een tekort aan vitamines en mineralen is slechts één van de mogelijke oorzaken van lusteloosheid en een lage weerstand. Ga eerst voor jezelf na waardoor de vermoeidheid en het gebrek aan energie worden veroorzaakt. Heb je een periode vol stress achter de rug? Slaap je slecht? Maak je je ergens zorgen over? Of ben je veel actiever geweest dan anders? Even rustig aan doen en wat bijslapen doet vaak wonderen.

Vitamines, mineralen en supplementen

Helpt dat niet, dan heb je wellicht baat bij voedingssupplementen. Een aantal vitamines heeft invloed op de energiehuishouding: de B-vitamines en de antioxidanten vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Heb je een tekort aan deze vitamines, dan ontstaat vermoeidheid en gaat de weerstand omlaag.

Naast deze vitamines hebben de mineralen ijzer en zink invloed op fitheid. Een tekort aan deze mineralen kan tot vermoeidheid leiden. Een ijzertekort (bloedarmoede) komt regelmatig voor bij sporters, een tekort aan zink echter zelden.

En dan is er ook nog een aantal specifieke supplementen in de handel waarvan wordt gezegd dat ze de fitheid bevorderen: taurine, spirulina, cafeïne en guarañá. Van cafeïne en guarañá, die veel op elkaar lijken, is de werking wetenschappelijk bewezen. Dat geldt echter niet voor de andere twee: er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van taurine en spirulina.

Voorbehoud

Zowel voor de vitamines als voor de mineralen geldt: slikken heeft alleen zin bij een tekort. En wees gewaarschuwd: te veel slikken is niet zonder risico.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar [email protected].

Bron: Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets (2012), Sportvoedingsatlas. Een wereld te winnen. Arko Sports Media, Nieuwegein. ISBN 978-90-5472-181-9
Foto: Flickr/CC Shannon KringenWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment