Van kansarm naar kansrijk: armoede, kinderen en sport

Evelien Koster


Het Jeugdsportfonds zorgt dat kinderen die thuis opgroeien in armoede toch kunnen sporten. Op dit moment kunnen daardoor elk jaar meer dan 40.000 kinderen lid worden van een sportclub. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft nu voor de komende twee jaar in totaal 5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan het Jeugdsportfonds, zodat nog eens 25.000 kinderen deze kans krijgen.

Kansen

“De toekomst van kinderen gaat ons allemaal aan”, vertelt Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken, die zich intensief inzette om deze bijdrage mogelijk te maken. “Iedereen weet dat het van enorm belang is dat kinderen in hun jeugd kansen krijgen om zichzelf op een goede en gezonde manier te ontwikkelen. Zowel op sociaal, fysiek als mentaal vlak.”

Buitenspel

“Vanuit mijn eigen jeugd weet ik hoe belangrijk het is dat je de mogelijkheid krijgt om mee te doen met activiteiten die voor andere kinderen normaal en zelfs vanzelfsprekend zijn”, vervolgt Tjeerd. “Een kind dat opgroeit in een gezin dat leeft rondom het bestaansminimum, staat vaak buitenspel en voelt zich niet betrokken.”

Tips om goedkoop te sporten

Kun jij nog niet gebruikmaken van een bijdrage van het Jeugdsportfonds? Gebruik dan je creativiteit om op een leuke manier gratis of goedkoop te sporten.

1. Eigen sportclubje oprichten

Verzamel een paar ouders van vriendjes, klasgenootjes, buurjongens of buurmeisjes van je kind en richt samen een sportclubje op. Met elkaar zet je bijvoorbeeld een circuitje op in het park of organiseer je voetbal- en basketbalwedstrijdjes op een pleintje in de buurt. En het oude, vertrouwde tikkertje of verstoppertje doet het ook altijd goed.

2. Marktplaats

Marktplaats is één grote bron van koopjes. Veel mensen maken er een sport van om net zo lang te kijken en vergelijken tot ze de beste deal hebben gevonden. Wie weet tik je er zo wel een spotgoedkoop judopak op de kop of vind je er een paardrijdoutfit of een paar schaatsen voor een habbekrats.

3. Sportspullen lenen

Kun je op Marktplaats niet vinden wat je nodig hebt, vraag dan eens aan familie of vrienden of je sportspullen kunt lenen. Wie weet zijn hun kinderen wel net uit dat voetbaltenue of gympakje gegroeid en mag je het gratis overnemen.

4. Gemeente

Niet alleen het Jeugdsportfonds biedt financiële hulp om kinderen lid te laten worden van een sportvereniging, ook gemeenten hebben vaak een sportpotje. Meestal kun je hierover op de website van je gemeente wel meer informatie vinden.

5. Creatief wandelen

Maak samen met je kind een mooie wandeling door je wijk en doe onderweg allerlei leuke spelletjes. Tel bijvoorbeeld het aantal rode auto’s dat je onderweg ziet, speel samen ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of verzin een leuke naam voor elke hond die jullie tegenkomen. 

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment