Uniek: mannen en vrouwen sporten precies evenveel

Evelien Koster


Nog nooit eerder sinds het bestaan van de NOC*NSF Sportdeelname Index was het aantal mannen en vrouwen dat sport precies gelijk aan elkaar. “Dat is uniek”, zegt Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF. “Uit alle eerdere maandmetingen bleek namelijk dat mannen vaker sportten dan vrouwen.”

Daling én stijging

De Sportdeelname Index kwam in mei uit op 149 punten. Dit is een daling ten opzichte van april, toen de index op 162 punten stond. Erik maakt zich daar geen zorgen over. “Uit de indexcijfers van de afgelopen jaren blijkt dat de sportdeelname in de maand april altijd het hoogst is. Dus een daling van het indexcijfer in mei was te verwachten. Maar we zien wel een stijging ten opzichte van de indexcijfers van mei 2013 en 2014. Vermoedelijk komt dit doordat het aantal sporters dat 4 tot 9 keer per maand sport is gestegen.”

Minder fietsen

De grootste stijgers onder de sporten ten opzichte van mei 2014 zijn hardlopen/joggen/trimmen (+300.000), fitness (+185.000) en dansen (+115.000). Opvallend is dat het aantal mensen dat aan wielrennen en toerfietsen doet juist flink gedaald is ten opzichte van mei 2014, zeker omdat de Tour de France dit jaar in Nederland start en het in mei goed fietsweer was.

Zomerstop

Ook de Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar daalde ten opzichte van april, van 148 naar 125 punten. Dat betekent dat in mei 78 procent van de jongeren vier keer of vaker aan sport heeft gedaan. Ook Gert-Jan Vreken van Zilveren Kruis is niet bezorgd over die daling: “We zien al een paar jaar achter elkaar een daling van de Sport Index onder jongeren in mei. Een verklaring is dat diverse sportclubs beginnen met de zomerstop en scholen zich voorbereiden op de aankomende vakantie.”

undefined

Dansen populairder

“Toch zijn er nog steeds bijna 2 miljoen kinderen tussen de 5 en 18 jaar die in mei minstens 4 keer hebben gesport”, vervolgt Gert-Jan. “Opvallend is dat danssporten steeds populairder worden. We zien bijna een verdubbeling, van 6 procent van de jongeren die in mei 2014 aan danssport deden naar 11 procent in mei van dit jaar. Reden genoeg om ‘urban sports’ zoals streetdance een grotere rol te geven binnen Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie in het voortgezet onderwijs.”

Bron: NOC*NSF

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment