Zoals je al je spieren kun trainen, kun je ook je hartspier sterker maken. Een sterke hartspier pompt je bloed krachtig door je lichaam en brengt de benodigde zuurstof naar je spieren en organen.
Cardiotraining
De conditie van je hart verbeter je door middel van cardiotraining. Dit type training voer je uit op een lage tot matige intensiteit en biedt veel voordelen: het zorgt voor een verbeterde hartfunctie, geeft je een lagere hartslag in rust, zorgt voor een lagere bloeddruk en verbetert je cholesterolgehalte. Je percentage lichaamsvet daalt en je longcapaciteit en -functie nemen toe. Maar ook mentaal merk je veel van een sterker hart. Je hebt meer energie, meer zelfvertrouwen, bent vrolijker en beter bestand tegen stress. Tot slot heb je minder kans op het ontwikkelen van een depressie en ziekten als diabetes, osteoporose, kanker en obesitas.
Hoe doe je dat?
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo’n aerobe training te doen. De duur van de oefening kun je – naar gelang de gekozen intensiteit – laten variëren van twintig tot maximaal zestig minuten. De intensiteit is afhankelijk van je leeftijd, conditie, sportgeschiedenis en gewicht en kun je het beste geleidelijk opbouwen.
Meten is weten
Het meten van je hartslag kan je helpen om de juiste intensiteit te kiezen en uit te bouwen. Je hartslag meet je doorgaans bij je pols (aan de basis van de duim) of aan de zijkant van je nek. Tegenwoordig wordt echter steeds vaker een hartslagmeter gebruikt. Die geeft een nog betrouwbaarder resultaat. En het is nog makkelijker ook.
Hoe werkt het?
Wil je alles uit je training halen en ook nog vet verbranden? Dan zorg je ervoor dat je binnen de juiste trainingszone traint. In die zone sport je met een hartslag van ongeveer zeventig tot negentig procent van je maximale hartslag. De meest eenvoudige manier om dat te berekenen is als volgt: trek je leeftijd af van het getal 220 en bereken wat daarvan zeventig procent (ondergrens) en negentig procent (bovengrens) is. Et voilà, dat is jouw trainingszone.
Volhouden
Wat je ook doet, kies een activiteit die je leuk vindt. Op die manier houd je het langer vol en haal je meer uit jezelf.
Bron: Plus Online
Foto: Shutterstock