Train een uurtje per week, dat is genoeg

Evelien Koster


Uit onderzoek waaraan Esmée Bakker van het Radboudumc uit Nijmegen meewerkte is namelijk gebleken dat één uur krachttraining per week ook al voldoende is om een veel kleinere kans te hebben op het zogenaamde ‘metaboolsyndroom’, dat staat voor symptomen als overgewicht, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloedsuiker.

Uurtje krachttraining

“Al bij het doen van minder dan een uurtje krachttraining per week, gaat het risico met 29 procent omlaag vergeleken met mensen die helemaal niet aan krachttraining doen”, vertelt Esmée in het AD. De onderzoekster van het Radboudumc verzamelde haar gegevens in Amerika, waar ze met een team internationale wetenschappers een groep van bijna 7.500 Amerikanen volgde.

Onderzoeken

Bij aanvang van het onderzoek waren de deelnemers gezond. Ze lieten zich gedurende de onderzoeksperiode regelmatig onderzoeken in het ziekenhuis. “Zo’n 2.500 van de proefpersonen deden aan krachttraining. 15 procent van de deelnemers ontwikkelde in de tijd van het onderzoek het metaboolsyndroom”, zegt Esmée. 

Geen smoesjes meer

De resultaten laten zien dat je niet meer wegkomt met het smoesje dat je écht geen tijd hebt om te sporten. Een uur kun je immers altijd wel ergens in de loop van de week vrijmaken. “En dat is echt al goed genoeg”, zegt Esmée. “Een van de meest opvallende bevindingen die we deden was namelijk dat de kans op het metaboolsyndroom niet nog lager wordt, als je meer uren aan krachttraining doet. Het maakt dus voor het risico hierop eigenlijk niets uit of je nu een uurtje gaat of drie uur.”

Kleine blokjes

Ook lijkt het geen verschil te maken of je nu één uur achter elkaar traint of dat doet in kleinere blokjes gedurende de week. Zo kun je bijvoorbeeld ook elke dag tien minuutjes aan krachttraining doen om hetzelfde positieve effect voor je gezondheid te bereiken.

Losse gewichten of grote machines

Tot slot maakt het ook niet zo veel uit welke vorm van krachttraining je doet. Volgens Esmée is het belangrijkste dat je een trainingsvorm uitkiest die je leuk vindt om te doen, of dat nu met losse gewichten is of met grote machines. “En hou je helemaal niet van krachttraining, kies dan een andere sport. Dat bewegen goed is voor de gezondheid, staat natuurlijk vast.”

Bron: AD.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment