De zomervakantie is voor een groot deel van Nederland nu echt begonnen. Veel verenigingen organiseren nog een gezellig samenzijn of een leuk toernooi ter afsluiting van het seizoen, om vervolgens hun leden uit te zwaaien voor een welverdiende vakantie.
Voor sommigen betekent dat lekker languit op het strand of aan het zwembad liggen, met een heerlijk drankje, een zomerse snack en zo nu en dan een ijsje. Anderen kiezen voor een vakantie met wat meer actie en ondernemen trektochten te voet of te fiets. Weer anderen blijven in eigen land en vullen hun vrije dagen maar al te graag met sportieve activiteiten.
Veel te verliezen
Waar je ook voor kiest, het is goed om je te realiseren dat lichamelijke inactiviteit leidt tot verlies van conditie. En dat gebeurt al best snel: na een paar weken zonder sport is je conditie niet meer wat hij was.
Dit effect wordt ook wel ‘detraining’ genoemd: het uitblijven van trainingsprikkels zorgt ervoor dat je hart wat minder efficiënt dan anders het bloed rondpompt in je lijf. Je spieren kunnen de ontvangen zuurstof minder goed verwerken. Dit alles leidt tot een afname van spierkracht en conditie. Ook de gunstige invloed van je sportieve leefstijl op je bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel raak je langzamerhand kwijt.
Daar komt nog bij dat het niveau van je conditie bepaalt hoe groot het verval is: hoe beter je getraind was in het wedstrijdseizoen, des te groter je conditionele verval is in de vakantie. Dat verlies maak je in de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet zomaar weer goed – dat kost veel tijd en inzet.
Blessuregevoelig
In deze periode van voorbereiding voorafgaand aan een nieuw sportseizoen heb je een grotere kans op blessures, zo is bekend uit onderzoek. Bij voetbal is de kans op een kwetsuur in de voorbereiding maar liefst drie keer zo groot als in de wedstrijdperiode. Hoe komt dat?
De belangrijkste reden hiervoor is een te enthousiaste opbouw van de belasting van trainingen en wedstrijden bij spelers die relatief nog onvoldoende conditie hebben. Het doseren van de trainingsarbeid is een punt waar de trainer zich mee bezighoudt. Hij of zij dient daarbij terdege rekening te houden met de nog beperkte conditie van de spelers. Maar ook van de sporter zelf mag je wat verwachten: een prestatiegerichte sporter dient ook in de vakantie zijn conditie op een acceptabel peil te houden.
Ontspanning door inspanning
Je kunt dus maar het beste sportief actief blijven in de vakantie, zeker als je door het jaar heen een echt trainingsdier bent. Sporten kun je overal: maak eens een stevige wandeling, trek wat baantjes in het zwembad of speel een potje badminton op de camping. Kies gerust voor een andere sport dan je normaal doet, dat kan juist heel leuk zijn! Als je het maar leuk vindt om te doen en er een ontspannen gevoel aan overhoudt.
Belangrijk is wel dat je een sport uitzoekt waarbij het accent ligt op het uithoudingsvermogen. Op die manier zorg je ervoor dat je basisconditie op een acceptabel blijft. Het advies is om in elk geval iedere dag minimaal een halfuur sportief actief te zijn.
Zelf beginnen
Voor de sporten waarbij het loopvermogen belangrijk is, zoals voetbal, handbal en hockey, kun je het beste twee weken voor de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen zelf al beginnen met de opbouw van je loopconditie. Dit doe je door twee tot drie keer per week gedurende dertig minuten tot een uur te trainen met een afwisseling van duurlopen en intervallopen. Kies je ervoor om dit op het strand of in de bossen te doen, dan heb je enige variatie in terrein (heuvel op en heuvel af) en is het nog plezieriger ook.
Andere tips
Let er tijdens je vakantie op dat je de teugels niet te veel laat vieren waar het op eten aankomt. Elk pondje gaat tenslotte door het mondje en het valt lang niet mee om je vakantiekilo’s weer kwijt te raken.
Wees tot slot matig met het gebruik van alcohol. Overmatige consumptie is om veel redenen slecht, niet in de laatste plaats voor je conditie.
Wanneer je deze adviezen ter harte neemt, sta je in het nieuwe seizoen al snel weer op je oude niveau. Prettige vakantie!
Bron: Sportzorg.nl en Gezondheidsnet.nl
Foto: Shutterstock