Vooral veel jongeren beschermen hun huid namelijk nauwelijks tegen de zon op de skipiste. Ongeveer 41 procent van de jonge skiërs gebruikt op wintersport nooit of maar heel af en toe zonnebrandcrème.
Onderzoek
Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding. In het onderzoek werden 618 jongeren en 492 ouders ondervraagd. Die laatste groep doet het beter: twee derde van hen smeert zich op wintersportvakantie altijd in.
Piekbelasting van de zon
Insmeren in de sneeuw is juist zo belangrijk vanwege de hoge piekbelasting van de zon, benadrukt KWF Kankerbestrijding. Je huid wordt op de skipiste blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling, die ook nog sterker is vanwege de heldere en schone lucht in de bergen.
Ongemerkt verbrand
Ook als je de zon niet ziet, doet die uv-straling toch zijn werk. Hierdoor verbrand je sneller en loop je een verhoogd risico op huidkanker. Omdat het in de sneeuw vaak zo koud is, merk je in eerste instantie niet dat je huid aan het verbranden is en smeer je jezelf minder snel (opnieuw) in dan je tijdens een zomerse dag aan het strand zou doen.
Huidkanker
KWF ziet een toenemend aantal nieuwe gevallen van huidkanker. In 2004 waren dat er 28.000, nu meer dan 50.000 per jaar. Ook het aantal diagnoses van de meest agressieve vorm van huidkanker, melanoom, neemt toe: in 2014 waren dat er 5.644, in 2015 5.962.
Smeertips
Ga je de skipiste op, smeer je huid dan een halfuur van tevoren in met minimaal factor 30. Herhaal dit daarna elke twee uur, want omdat je tijdens het sporten zweet, en ook door het op en af doen van je skibril, verdwijnt de zonnebrandcrème van je gezicht.
Vette crème
In de zomer gebruik je vaak een zonnebrandcrème op waterbasis, maar in de winter bevriest deze door de kou op je huid. Kies daarom voor de wintersport voor een vette crème, die ook bij een lage temperatuur goed smeerbaar blijft. Deze zonnebrandcrèmes voorkomen ook dat je huid in de winterkou uitdroogt.
Bronnen: Nu.nl en Medicalfacts
Foto: Shutterstock