Sporten in groepsverband is populair: in 2015 deden 530.000 Nederlanders mee aan groepslessen, 20.000 meer dan in 2014, zo laten de cijfers uit het onderzoek van NOC*NSF zien. Vooral bij vrouwen is in een groep sporten onder begeleiding van een instructeur populair.
Gewoon doorgaan
Trainen, en vooral intensief trainen, is lang niet altijd makkelijk in je eentje. Daar komt wilskracht bij kijken om ook door te gaan als je training zwaarder wordt, eentonig is of als het langer duurt dan verwacht voordat je resultaat ziet. Maar als je samen met anderen bijvoorbeeld een groepsles spinning of body pump doet, dan denk je niet eens na over stoppen of doorgaan. Dan doe je gewoon mee tot het einde van de les.
Opgezweept
“Je wordt opgezweept door de hele groep en de instructeur”, vertelt een deelneemster aan een groepsles aan RTL Nieuws. En een ander zegt: “Je kunt een uur lang niet weg, je moet gewoon meedoen.” Nog een andere groepslesdeelneemster vertelt: “Wat ik hier doe, kan ik niet in mijn eentje, daarvoor heb ik iemand nodig die me motiveert én de juiste muziek.”
Voornemens langer volhouden
Trainen in groepsverband is niet alleen goed voor je motivatie tijdens een training, het helpt je bovendien om het langer vol te houden. “Sport je individueel, dan houd je het gemiddeld zeven weken vol”, vertelt Erik Lenselink van NOC*NSF aan RTL Nieuws. “In groepsverband en onder goede begeleiding is dat gemiddeld zeven maanden.”
Aanwijzingen en tips
Trainen in groepsverband is niet alleen goed voor je motivatie, maar ook voor je techniek. Een goede trainer of instructeur kijkt of jij de oefeningen en bewegingen tijdens de les correct uitvoert en geeft je aanwijzingen als je iets kunt verbeteren. En met andere groepsleden kun je allerlei tips uitwisselen, bijvoorbeeld op het gebied van kleding en voeding.
Stok achter de deur
Leer je de andere groepsleden een beetje kennen, dan doe je ook nog leuke sociale contacten op. En dat is dan weer een goede stok achter de deur, want je wilt vast niet dat het je medesporters opvalt dat jij regelmatig een les overslaat en dat je in de kleedkamer steeds moet uitleggen waarom je er de vorige keer niet was.
Foto: Shutterstock