Tip van de week: bescherm je ogen in de sneeuw

Evelien Koster


Je zult niet de eerste zijn die risico neemt met de bescherming van zijn ogen op wintersport. Uit onderzoek van het Oogfonds onder 3.000 Nederlanders blijkt dat bijna de helft van alle wintersporters tijdens een sneeuwvakantie dezelfde zonnebril draagt als in de zomervakantie. “Veel mensen onderschatten het belang van goede oogbescherming”, vertelt directeur Edith Mulder van het Oogfonds aan Nu.nl.

Sneeuwblindheid

En dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn, want als de zon schijnt in de bergen, dan is de uv-straling al snel vier keer zo sterk als in Nederland. Stel je je ogen bloot aan overmatig zonlicht, dan kan je gezichtsvermogen blijvend achteruit gaan. Ook loop je een grotere kans om last te krijgen van sneeuwblindheid als je je ogen niet goed beschermt. Dit is een ontsteking van het hoornvlies waarbij je ogen rood worden en opzwellen.

Welke bril kies je?

Reden genoeg dus om tijdens de wintersport een goede ski- of zonnebril te dragen. Veel zonnebrillen filteren tegenwoordig alle UVA- en UVB-stralen uit het zonlicht. Met een skibril bescherm je je ogen nog beter tegen schadelijk licht, omdat er geen zogenaamde loze ruimte is waarlangs ongefilterd licht bij je ogen kan komen.

Bescherming tegen kou en wind

Zeker als het slecht weer is, is een skibril een stuk veiliger en comfortabeler dan een gewone zonnebril. Ook beschermt een skibril je ogen goed tegen wind, kou en een valpartij. Ga je toch voor een zonnebril, check dan of die je oog wel goed omsluit. Een moderne sportzonnebril doet dat beter dan een klassiek model.

Lenzen

Brillen zijn er in allerlei soorten en maten, en zo zijn er ook lenzen in allerlei kleuren. Een goed ezelsbruggetje voor als je in de winkel een bril uitzoekt: hoe donkerder de lens, hoe beter je ogen beschermd worden tegen de zon. Hoe lichter de lens, hoe beter je kunt zien tijdens slecht weer. Het beste kies je een lens die past bij het weer. Dat doe je zo:

  • Bij mist: een gele of doorzichtige lens
  • Bij sneeuw en zware bewolking: een gele of oranje lens
  • Bij sluierbewolking of als het half bewolkt is: een oranje of roze lens met spiegelcoating
  • Bij zonnig weer: een zwarte, bruine, donkerblauwe of grijze lens

Bescherm kinderen extra

Neem je je kinderen ook mee op wintersportvakantie? Bescherm hun ogen dan extra goed, want de ooglens van kinderen laat meer uv-straling door dan die van een volwassene.

Bronnen: Nu.nl en Sport.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment