Thuistraining voor herfsthaters: 5 tips

Evelien Koster


Ook in de herfst is het goed om buiten te blijven sporten of om de deur uit te blijven gaan naar bijvoorbeeld de sportschool. Maar als je echt geen zin hebt, zijn er genoeg mogelijkheden om binnen te trainen, met je eigen huis als sportschool. Zo zijn er op internet tal van trainingsprogramma’s die je kunt volgen, zoals complete yoga-workouts en fitnessprogramma’s, inclusief instructievideo’s en een online privétrainer die je aanmoedigt en opzweept.

Vijf tips voor thuis

Train je liever thuis? Tover je huiskamer dan om tot sportschool. Haal een paar attributen in huis, zet je favoriete muziek op en go!

1. Haal gewichten in huis

Wil je een kilo kwijtraken, dan moet je eerst kilo’s in huis halen. Kilo’s in de vorm van losse gewichten welteverstaan. Met dumbbells maak je een trainingsoefening net wat zwaarder, waardoor je meer spieren kweekt en meer vet verbrandt. Nog mooier: die vetverbranding gaat ook nog een tijdje door als je na afloop van je thuistraining op de bank naar je favoriete soap of serie ligt te kijken.

2. Stap op een stoel

Stoelen, banken, tafels, boeken: alles wat je maar in je woonkamer hebt staan of liggen is een potentieel onderdeel van je thuissportschool. Op een stoel kun je goed je benen trainen, bijvoorbeeld door aan de zijkant te gaan staan en vervolgens één been op de stoel te zetten. Trek jezelf met dit been omhoog, zwaai je andere been in de lucht en kom weer naar de grond. Boeken of een stapel tijdschriften zijn een goed alternatief voor losse gewichten, zeker die dikke pil waar je maar niet doorheen komt. Komt ie toch nog van pas.

3. Haal er een bal bij

Ballen, groot of klein, kun je altijd gebruiken tijdens een training. Op een skippybal kun je verschillende oefeningen doen, bijvoorbeeld voor je buikspieren of je core, en met een medicin ball train je onder andere je armspieren effectief.

4. Trap op, trap af

Ook de trap komt goed van pas in je trainingsprogramma voor thuis. Je denkt er misschien niet zo bij na als je met een mand vol was de trap op loopt, maar traplopen kan best zwaar zijn. Loop maar eens twintig keer achter elkaar de trap op en af: je hartslag zal ongetwijfeld de hoogte in gaan. Gebeurt dat niet? Vervang het lopen dan door een sprintje. Woon je in een appartementengebouw? Gebruik dan het trappenhuis voor je workout.

5. Huishoudfitness

Wil je twee vliegen in één klap slaan? Doe dan eens een uurtje huishoudfitness. Het schoonmaken van de badkamer staat met 400 calorieën per uur boven aan het lijstje met huishoudelijke klusjes waarmee je de meeste calorieën verbrandt. Met dweilen verbrand je 312 calorieën per uur en met stofzuigen 250. Mooi meegenomen: aan het eind van je training is je huis blinkend schoon.

Bronnen: Ze.nl en Telegraaf

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment